Groen zwembad water – Helder maken en houden

groen-zwembad-water

Maak troebel of groen zwembad water terug helder in 5 eenvoudige stappen.

 • Stap 1Haal al het vuil uit het zwembad. Groen water wordt meestal veroorzaakt door te veel “vuil” in het zwembad. Dit is voeding voor de algen.
 • 2de stap – corrigeer de pH waarde van het zwembadwater. De pH is meestal te hoog door toevoegen van chloor. Chloor werkt niet goed bij een te hoge pH. Wij adviseren een pH van 7,2 a 7,3.
 • 3de stapvoer een chloorshock uit met HTH Granulaat (69% calciumhypochloriet). Dit is het product met de hoogste concentratie chloor. Los het chloor granulaat op in een emmer water of een gieter en doseer in het groen zwembad.
 • Stap 4 – gebruik Flovil Shock om het water met shock vlokmiddel terug helder te maken. 1 tablet voor 40m³ iedere 4 a 5 dagen Doseer Bayrol Clarifyer Anti Alg.
 • 5de stap – laat de filterpomp het zwembadwater continue rondpompen en zuiveren. Backwash regelmatig en voeg zo vers water toe

4 handige producten tegen groen water geselecteerd door onze specialist

TIP : het toevoegen van zwembadproducten of zwembad chloor zal de waarden van het zwembadwater beïnvloeden. Daarom moet je de de pH waarde en de chloorwaarde dus regelmatig opnieuw controleren. Wij adviseren 2 controles per dag wanneer het zwembad water groen is en u het terug helder wil krijgen. Als alles in orde is, is een 2 a 3 daagse controle voldoende.

Groen zwembadwater helder maken

Groen zwembad water na onweer

Het water in uw zwembad kan tijdens een onweersbui in 1 enkele dag omslaan naar een groen zwembad. Onderliggend is de oorzaak hiervan de pH waarde die niet is ingesteld op 7,2 – 7,4 en een te kort aan AKTIEF vrij chloor.

FAQ's, veelgestelde vragen over groen zwembadwater en de antwoorden.#FAQS_veelgestelde_vragen_over_groen_zwembadwater

Zijn algen schadelijk voor de gezondheid

Schadelijke algen

Ja, sommige blauwalgen (cyanobacteria)zijn schadelijk voor de gezondheid bij het inademen, contact met de huid of inslikken. Bepaalde types scheiden giftige stoffen af (toxines). Je kan u dus ziek worden bij het inslikken of je huid kan irritatie vertonen wanneer er contact is met de algen.

In private zwembaden komen deze algen ZELDEN voor. Daarom is de kans dat u dus ziek wordt van algengroei in uw zwembad is eerder gering.

Hoe komen algen in het zwembad?

De aanwezigheid van algen is wel een indicatie dat er geen goede ontsmetting is van het water. Dit betekent dat er dus ook bacteriën aanwezig kunnen zijn. Beter ontsmetten kan je met zwembad chloor.

Deze bacteriën zijn ook een gevaar voor ziektes, oorontstekingen en andere gezondheidsrisico’s.

Het duurt doorgaans 2 tot 5 dagen vooraleer uw zwembadwater terug helder en zuiver is na een behandeling tegen groen zwembadwater. Versnel het helder maken van het zwembad door de filter veelvuldig te spoelen, extra te stofzuigen en de filter voortduren te laten werken.

Na het uitvoeren van de 5 stappen :

 1. vuil verwijderen
 2. pH corrigeren
 3. chloor shock met chloor granulaat
 4. vlokmiddel toevoegen
 5. stofzuigen + de filter dagelijks spoelen

U kan het zwembadwater sneller terug helder en zuiver maken door de filterinstallatie 24/24 7/7 dagen te laten werken, dit is in de manuele stand. Zo kan het water in het zwembad voortdurend gefilterd worden.

Doe ook dagelijks een backwash, daarna kan je vers water toevoegen en ga je dus ook een stuk verdunnen. Of als u een patroon filter hebt, spoel hem dan dagelijks uit.

Een derde advies is het extra stofzuigen of de zwembadrobot voortdurend laten werken dat het bezonken en aanwezige vuil voortdurend uit het zwembad gehaald wordt.

Groen zwembadwater voorkomen kan met 3 producten; de 5 in 1 chloortabletten met anti alg, de Bayrol clarifyer anti alg en de HTH Chloor sticks zonder stabilisator.

Het eerste product voorkomt algengroei door de aanwezigheid van anti alf (Kopersulfaat) in het product. Dit kan u zien door de blauwe stippen. Dit product zal specifiek de algen bestrijden. Het is dus ontzettend veel gemakkelijker om met deze chloortabletten te werken in plaats van de standaard chloortabletten 200g.

Het 2 de product is speciaal door Bayrol ontworpen om algengroei te voorkomen. De bedoeling is dat u op regelmatige basis een hoeveelheid antialg product toevoegt aan het zwembadwater.

Het derde product HTH Chloor Sticks bevat GEEN stabilisator. Hierdoor is het chloor altijd aktief vrij chloor en beschikbaar voor een goede ontsmetting. Hierdoor loopt u geen risico om het zwembad te overstabiliseren en zo algenvorming te krijgen.

LEESTIP : Groen zwembadwater voorkomen met HTH Chloor.

Als laatste tip kunnen we meegeven dat u het zwembad best afdekt, zo komt er geen vuil in het zwembad (= voedsel voor algen). Er kan bovendien ook veel minder licht in het water. Licht hebben algen nodig voor de groei en vermenigvuldiging.

Als u dus de lichtbron wegneemt voorkom je fotosynthese en groei van algen in het zwembadwater.

AQT Vloeibare chloor verloren verpakking 2023 kl

Shock met vloeibaar chloor of HTH Chloor granulaat

De snelste manier om groen water terug blauw te maken is met NIET gestabiliseerd chloor shock zoals; met vloeibaar chloor of HTH Chloor granulaat.

Een zeer drastische en risico volle methode is met vloeibare chloor. Er is een groot risico van spatten of vlekken maar het is niet te ontkennen dat vloeibaar chloor zorgt voor instant blauw water. Wij raden dit, gezien de risico’s echter af.

Het alternatief chloor zonder blokkerende stabilisator

Een beter alternatief is het gebruik van NIET gestabiliseerd, vrij aktief chloor zoals het HTH Chloor granulaat. Dit kan u oplossen in een gieter en verdelen over het zwembad. Dit zorgt eveneens voor een zeer effectieve afdoding van de algen in het groen zwembadwater.

Na de chloorshock zal het zwembadwater niet meer groen zijn, maar mogelijks wel nog troebel. Dit melkachtig water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de afgedode algen.

Daarom gebruik je een vlokmiddel zoals Flovil Shock of AQT Flocculant patronen om het zwembadwater terug kristalhelder te maken

Moet ik mijn groen zwembad leegmaken

Nee, u hoeft uw zwembad niet leeg te maken als het groen is door algengroei. U kan de groene algen in het zwembad best afdoden door een correcte zwembad waterbehandeling en met zwembad chloor.

Als u het zwembad leeg maakt, zijn niet alleen de algen weg, ook uw zwembadwater is verloren. Daarom zijn de kosten van de producten voor de waterbalans en de kost voor het verwarmen verloren.

Dit zorgt voor een ontzettend hoge kostprijs voor het leegmaken, deze weegt niet op tegen het correct behandelen om de algen af te doden.

Dit kan aan de hand van 5 eenvoudige stappen :

 1. haal al het vuil uit het zwembad met de schepnet
 2. controleer de pH en stuur bij naar pH 7,2 – 7,4
 3. voer een chloorshock uit met HTH Chloor granulaat
 4. laat alle vuil samenklitten met een goed vlokmiddel
 5. stofzuig en laat de filter voortdurend werken 24/24 & 7/7

Doorgaans zal het water na 2 tot 5 dagen terug helder en zuiver zijn. Een bijkomende tip is om de zandfilter of de patroon filter iedere dag te spoelen.

Als u een zwembadrobot hebt, laat hem dan voortdurend werken en kuis de filter na iedere cyclus goed uit.

Algen niet schadelijk voor de filterinstallatie

Groen zwembad water en algen als dusdanig zijn niet schadelijk voor de zwembadinstallatie op zich. Draad-algen kunnen wel in de filtermand ban de filterpomp blijven steken maar veroorzaken op zich geen schade aan de zwembadinstallatie.

Echter zijn algen een teken dat de waterbalans zoek is. Een ontregelde waterbalans zoals bv een te hoge of te lage pH waarde kan dan weer wel schade veroorzaken aan de installatie.

Ook de behandeling om groen zwembadwater terug helder te maken en het afdoden van de algen is potentieel schadelijk voor de installatie. U moet immers een chloorshock uitvoeren voor het afdoden van de algen.

Deze hoge concentratie chloor in het zwembadwater kan op langere termijn wel schade veroorzaken.

Zorg dus voor een constante waterkwaliteit om de filterinstallatie zo veel als mogelijk te vrijwaren van schade.

De beste manier voor het bekomen van een stabiele waterkwaliteit is het zwembadwater behandelen met een automatische zwembad waterbehandeling.

Wat is de oorzaak van groen water in het zwembad?#wat_is_de_oorzaak_van_groen_water_in_het_zwembad

De oorzaak van groen water in het zwembad is de aanwezigheid van te veel vuil, het ontbreken van een afdekking een blokkering van het chloor door overstabilisatie.

Te veel vuil en sterk zonlicht

Zwembaden, maar ook vijvers kunnen tijdens de zomer groen kleuren. De groene kleur kan variëren van donker groen tot licht limoen groen. De oorzaak hiervan is een “bloei” of zeer sterke groei van zeer kleine algen, fytoplankton. De bloei of groei wordt veroorzaakt door :

 • de aanwezigheid van “voeding = vuil” in het water
 • het sterk zonlicht (UV)

Om deze algen, met ander woorden de groene kleur, weg te krijgen is het voldoende om de voeding van de algen weg te nemen. Daarom moet u het zwembad schoonmaken. Algen kan u af – doden met een chloorshock. Een chloor shock voert u uit met HTH chloor granulaat of met vloeibaar chloor. Deze 2 types chloor bevatten geen stabilisator en hebben daarom een zeer hoge concentratie.

Overstabilisatie en blokkering van de chloor

Chloortabletten 200g en het gewone Chloorgranulaat zijn minder geschikt omdat ze stabilisator bevatten. Door deze stabilisator kan uw zwembad over – gestabiliseerd geraken. De toegelaten hoeveelheid is 70ppm en kan u onder ander meten met de Teststrips 6 in 1 . Cyaanzuur stabilisator kan u verlagen door het water in het zwembad te verdunnen. (vers water toevoegen)

Omwille van dit risico op blokkering van de chloor door overstabilisatie adviseren wij het gebruik van niet gestabiliseerd HTH Chloor sticks of de Chloortabletten MTF 5 in 1. Maar bijvoorbeeld met een automatische zwembad waterbehandeling met vloeibaar chloor loopt u ook niet het risico op overstabilisatie.

LEESTIP : kom alles te weten over zwembad chloor

Wat is het beste anti alg product tegen groen zwembad water

Voorkomen is beter dan genezen. U kan met een Anti Algen product VOORKOMEN dat het zwembadwater groen wordt. Maar gebruik maken van het Antialgen product als het zwembadwater al groen is, is efficiënt. Er zijn 2 types desalgine. De meest gekende is de Anti Alg Bayrol Clarifyer. Dit product kan u ook wekelijk preventief doseren om groene algen in het zwembad af te doden.

Het 2 de gekende anti groen water product is de AQT Winterproduct. Het overwinterings product is voornamelijk bedoeld om tijdens de wintermaanden geen algengroei te krijgen in het zwembad.

Welk type vlokmiddel moet ik gebruiken in mijn zwembad?#welk_type_vlokmiddel_moet_ik_gebruiken_in_mijn_zwembad

Coagulatie - vlokking

Hieronder kan u zien hoe u het troebel en groene zwembad water terug helder en klaar krijgt met coagulant. Dit is vlokproduct meestal op basis van aluminiumsulfaat of polyaluminiumchloride.

In de eerste afbeelding zie je het water met de vuildeeltjes. De 2de afbeelding krijg je de vlokken van het vlokmiddel met de vuildeeltjes. Als laatste zie je in de derde afbeelding zie je hoe de vlokken bezinken naar de bodem.

 1. de meest gekende en gebruikte flocculant tabletten zijn de zogenaamde “kousen” ook wel cartouchen of flocfix zakjes. Dit type is ideaal voor regelmatig preventief gebruik. De vlok tabletten of vlok kousen zijn eenvoudig in gebruik en kan u in de skimmer mand plaatsen.
 2. vloeibare vlokmiddel veelvuldig in toepassing bij publieke zwembaden. In private zwembaden kan u het vlok-middel doseren en de vlokken laten “bezinken”. Eenmaal bezonken kan u ze weg stofzuigen naar de riool. In publieke baden doet met het automatisch. Deze automatische dosering van flocculant zorgt voor een verbeterde filtratie van het filterzand. Dit zorgt voor een vermindering van de gebonden chloor (prikkende ogen) en een betere helderheid van het zwembadwater.
 3. vlok poeder kan direct in het zwembad gedoseerd worden of kan u eerst oplossen in een emmer water en dan doseren. Dit kan als Shock worden toegepast. Het vlok-middel zal het vuil samenklitten en laten bezinken in het zwembad. Nadat het vuil is bezonken kan u het op-stofzuigen en naar de riool pompen.

Overzicht van de verschillende vlokmiddelen om helder zwembadwater te krijgen.

Verbeter uw filtratie met een hoogbedfilter en AFM filterglas.#verbeter_uw_filtratie_met_een_hoogbedfilter_en_filterglas

 • Een eerste verbetering die u kan uitvoeren is een zandfilter met een HOGER filterbed
 • De 2de stap is het vervangen van filterzand door ==> AFM Activated Filter Material filterglas
 • 3de ultieme stap is er een van 2 vliegen in 1 klap. Werk met een frequentie gestuurde pomp. de tragere filtersnelheid zorgt niet alleen voor een betere filtratie maar ook voor een lager energieverbruik / lagere energiefactuur

Hoe hoger het zandbed, dus hoe meer filterzand er in de zandfilter zit, hoe beter je water gefilterd zal worden. het gebruik, zeker bij grotere filters, van filterzand met verschillende korrelgrootte heeft ook een zeer positief effect. Daarbij komt dat,  hoe “trager” het water door de filter gaat hoe beter de water filtratie werkt.

Om uw groen zwembad water terug helder te maken kijken we hiervoor ook eens terug naar publieke zwembaden. Daarom schrijft de wetgeving een doorstroomsnelheid voor van 30m³/h/m² en een minimale zand – bed – hoogte van 1m voor. Net om die reden plaatst men in publieke zwembaden meestal hydro-antraciet, een soort kool,  om de restproducten van de chemische reactie te absorberen.

LEESTIP BLOG : Het ABC van zwembad onderhoud

Op de website van het Vito kan u heel wat technische informatie terugvinden over zwembadwater behandeling : https://ibbt.emis.vito.be/content/procesbeschrijving

Hoe kan u de pH waarde in uw zwembadwater meten?#hoe_kan_ik_de_ph_waarde_meten_in_zwembadwater

Eén van de belangrijkste zwembad waardes om groen zwembad water te VOORKOMEN is de pH waarde of de zuurtegraad van het zwembadwater. Er zijn verschillende manieren om de pH waarde in uw zwembadwater te meten. De snelle ( maar minder nauwkeurige) manier is meten met teststrips. Met deze teststrips meet u ook de chloor waarde van uw zwembad water. Een 2de mogelijkheid is de pH waarde meten met de Hanna pocket pH meter.

Preventieve tips om groen zwembad water te voorkomen#preventieve_tips_om_groen_zwembad_water_te_voorkomen

 • Hou uw pH waarde steeds op 7.2 a 7.3
 • Voeg voldoende chloor toe met chloortabletten en MTF chloortabletten 5 in 1
 • Poets uw zwembad regelmatig met een zwembadrobot
 • Gebruik iedere 14 dagen vlokmiddel
 • Dek het zwembad af met een zomerzeil of een rolluik
 • Backwash regelmatig voor een goed werkende en propere zandfilter
 • Vervang uw filterzand door filterglas
 • Vervang uw filterpomp door een energiezuinige zwembadpomp die langer en trager het zwembadwater kan circuleren
 • Plaats een automatische zwembad waterbehandeling.

Het groen zwembad water na de winter, een vakantie of na een onweer is eigenlijk eenvoudig terug helder en klaar te krijgen. Deze taak lijkt onoverkomelijk en je hebt de neiging om het ZWEMBAD LEEG TE MAKEN en opnieuw te vullen, echter dit HOEFT ABSOLUUT NIET.

Blog's over groen zwembadwater helder maken

Cyaanzuur verlagen in zwembad water

Er zijn 2 manieren om de concentratie cyaanzuur te verlagen in het zwembad; 1. geen...

Voorkom groen zwembadwater met HTH Chloor

Voorkom groen zwembadwater met HTH zwembad chloor. Een hevig onweer, bakken regen, dit zorgt voor...

Blokkering van de chloor door overstabilisatie

De stabilisator (cyaanzuur) gebruikt bij de klassieke chloorproducten beschermt het chloor tegen de afbraak door...

Schrijf je in voor onze lifestyle nieuwsbrief en DOWNLOAD GRATIS onze LIFESTYLE GIDS! Laat je inspireren door nieuwe producten of geniet van onze promoties.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2-gedachten over "Groen zwembad water – Helder maken en houden"

 1. Manon zegt:

  Ik heb een vraag over flovil shock. Ons zwembad is 28m3 water, als ik een tablet flovilshock toevoeg is dat voor 40m3….wordt het water dan niet melkachtig door overdosering?

  • Lode T Kindt zegt:

   Dag Manon,
   dank je voor jouw vraag. Hier moet je inderdaad voor oppassen. Als je teveel zou doseren krijg je doorslag in de filter en vlokken IN het zwembad (die je moet opzuigen en naar de riool pompen met een manuele stofzuiger) i.p.v. op de filter (die je kan wegspoelen). Echter 1 tablet voor 40 m³ kan ook voor 28m³ daarmee zal je geen probleem ondervinden.

   Enkel bij ernstige overdosering bv 3 dagen na elkaar een tablet zal dit probleem optreden.

   Vriendelijke groeten,
   Lode

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.