Chloortabletten alle informatie en FAQ's.

Chloortabletten voor het zwembad - wat doen die precies?

Chloortabletten per 3

Chloortabletten zijn traag oplossend chloor

Tabletten chloor zijn traag oplossende chloor pillen of cilinders die door het oplossen in het zwembadwater het water desinfecteren.

De 4 meest gebruikte chloor tabletten zijn:

  • De courante chloortabletten van 200g
  • HTH chloor sticks – cilinders van 300g
  • MTF 5 in 1 tabletten met alles in 1
  • 20g Chloortabletjes voor de jacuzzi’s en opzetzwembaden

Hoe gebruik ik de chloortabletten?

Chloortablet-skimmer

Chloor doseren via de skimmermand

Chloortabletten of HTH Chloor sticks lossen traag op en plaatst u in de skimmermandje van het zwembad. Hierdoor doseert u geleidelijke aan chloor telkens als uw circulatiepomp werkt en het zwembadwater passeert via de skimmer naar de filter. Zo lossen chloortabletten of HTH tabs traag op. Bijgevolg zal op deze manier het zwembadwater ontsmet worden.

Hayward Rainbow chlorine dispenser

Chloorering via een chloordispenser.

Een 2de mogelijkheid om chloorvloeistof toe te voegen aan het zwembadwater is via een chloordispenser of chloorfeeder. Dit is een toestel dat u in By-Pass zet over de filterinstallatie van het zwembad. In deze koker voegt u de tabletten toe. Het zwembadwater stroomt er deels door en zo kan u met chloortabletten een sterk chloorwater doseren in het zwembad.

Chloortablet-in-drijvende-skimmer

Chloorpillen in een drijvende skimmer

Bij kleinere opzet zwembadjes kan u de kleinere chloor pillen van 20g in een drijvende skimmer plaatsen. Dit is de meest eenvoudige manier. Daartegenover is het iets minder efficiënt, omdat het zwembadwater niet zo goed langs de tablet stroomt. De tablet met chloor zal dus iets trager oplossen.

Veel gestelde vragen over chloor tabletten.

Het korte antwoord is NEE. Dit type van chloor mag niet gebruikt worden in publieke zwembaden van bv hotels, wellness centra of andere publieke baden. Onze tablet is erkend voor gebruik in België en Nederland in private zwembad water ontsmetting maar niet voor publieke zwembaden. Voor openbare zwembaden kan u WEL het NIET gestabiliseerd chloor van HTH gebruiken.

Samengevat :

Als het chloor die u meet in het zwembad  te hoog is, hoger dan 2ppm, is het aan te raden om het zwembad te verdunnen met vers water of toevoegen van een product – natriumthiosulfaat om de chloor te neutraliseren.

 • een backwash van de zandfilter
 • door te wachten tot het chloor in het zwembad afgebroken is (door zon of regen). Deze methode is enkel haalbaar bij een kleine overmaat aan chloor.
 • hebt u te veel chloortabletten 200g gebruikt, dan is er nog een 3de mogelijkheid, namelijk het doseren van een product om het chloor te verlagen. Dit product is natriumthiosulfaat.

U kan het zwemmen best uitstellen tot de chloorwaarde terug gezakt is onder de 3 a 2ppm. Een chloor waarde onder 3 ppm is terug veilig.

HANDIG : ANTIGIFCENTRUM : 070/245.245

Houdbaarheid chloortabletten 200g

De houdbaarheid van een emmer Chloortabletten 200g – SLOW is 4 jaar. De chloor in tabletten van 200g zijn verpakt in een emmer van 5kg. Iedere product is apart verpakt in een plastiek zakje. Als u de emmer droog en koel kan bewaren is de houdbaarheid zeer lang. U kan deze tabletten zeker gedurende 2 seizoenen bijhouden. Chloortabletten 200g zullen niet degraderen of verpulveren. De goede werking en ontsmettende kracht van het product blijft behouden gedurende meerdere maanden tot jaren.   Onze chloor tabletten zijn erkend voor gebruik in zwembaden.

Doorgaans zal de houdbaarheid vanaf productiedatum 4 jaar zijn. De hoogstaande kwaliteit van de chloor is gewaarborgd door een goede controle. Daarom heeft iedere productie partij een partij nummer. Dit maakt de producten + de productie zelf traceerbaar. Als er een kwaliteitsprobleem zou opduiken zijn onze chloortabletten perfect op te sporen.

Wij adviseren om 1 tablet van 200g voor 30m³ of 1 HTH Stick 300g voor 40m³ per week in de skimmer te plaatsen en 1 – 2ppm chloor in het water toe te voegen. De dosering is afhankelijk van een aantal punten:

  • het debiet van de circulatiepomp – als uw filterpomp bv 12h werkt zal u meer chloor toevoegen dan bv wanneer de pomp slechts 8h circuleert
  • is het water zeer warm zullen de tabletten met chloor ook sneller oplossen en dus meer doseren
  • wanneer u het zwembad bijvoorbeeld niet afdekt zal door afbraak door de zon en verdamping het chloor sneller verdwijnen en u dus meer chloortabletten moeten toevoegen
  • als er heel veel gezwommen wordt zal u eveneens meer chloor product moet toevoegen
  • HTH chloortabletten lossen bv trager op dan “gewone” chloortabletten van 200g

Om een nauwkeurige dosering te volgen moet u het chloor meten. Wanneer u het chloor meet en het is lager dan 1 a 2ppm, kan u best een tablet toevoegen of de pomp meer laten circuleren. Is er helemaal geen chloor meer te bespeuren kan u best een chloor shock in het zwembad doen met chloorgranulaat om het chloor snel terug op pijl te krijgen.

Er zijn verschillende soorten chloor in tablet vorm. Hierbij een overzicht

 • Chloortabletten 200g of chloortabletten SPA 20g bestaan uit Trichloroisocyaanzuur 90% – Organisch chloor
 • HTH Sticks 300g zijn gemaakt van Calciumhypochloriet 69% – anorganisch chloor
 • MTF 5 in 1 chloor tabs zijn gemaakt van oa ook Trichloroisicyaanzuur 90% maar bevatten ook ander grondstoffen
 • HTH chloor pastillen 7g zijn ook gemaakt van Calciumhypochloriet 69%

Tabletten van gestabiliseerd chloor worden typische gebruikt in private zwembaden. HTH chloor of NIET gestabiliseerde chloorpillen mogen ook gebruikt worden in publieke zwembaden.

Chloorpillen (200g) zijn een gevaarlijk chemisch product. U zorgt best dat uw huid niet in aanraking komt met het product. Voor het plaatsen van de chloorschijf in de skimmermand of in de chlorinator kan u dus best handschoenen aandoen. De chloortabletten 200g zijn verpakt in een plastic zakje om contact te vermijden. De HTH chloor tabletten zijn cilinders van 300g en hebben een plastic omhulsel

 • Bij de 200g chloorschijf moet het plastiek zakje ER AF
 • Bij de 300g chloor cilinder van HTH moet het plastiek omhulsel ER AAN BLIJVEN

Veiligheidsvoorschriften

Kan ogen en luchtwegen irriteren. Is zeer giftig voor levende organismen. Dit chloorproduct nooit mengen met zuur. Chloor in combinatie met zuur vormt een giftig gas.

ANTIGIFCENTRUM: 070245245

Enkel chloor zal de muggen larven niet doden. Er zijn verschillende aandachtspunten nodig om de groei van larven van muggen te voorkomen.

  • Zorg vooreerst voor een zeer goede circulatie. Filter 6 – 8h per dag
  • Zorg dat het er een “skimmer” aanwezig is in het zwembad die zoveel mogelijk de bovenste waterlaag zal aanzuigen en filteren
  • Poets regelmatig de wanden en de waterlijn van het zwembad
  • Hou de concentratie chloor op 1,5 – 2ppm. Chloor zal de muggen niet af-doden maar de omstandighede voor de groei van de larven bemoeilijken.
  • De zandfilter regelmatig spoelen voor een zuiver filter en een goed filtratie
  • Gebruik een netje voor het verwijderen van oppervlakte vuil
  • Sluit het zwembad oppervlak af tijdens de nacht of als u het zwembad niet gebruikt.

Met een chloorschijf kan u groen zwembad water terug klaar maken maar niet helder. Chloor zal algen of ander bacteriën doden. Daardoor zal het groenzwembad opklaren en de groene kleur gaat weg. Maar het zwembadwater zal heel troebel en melkachtig blijven. Hierbij tips om het zwembad water terug kristalhelder te krijgen :

  • corrigeer de pH waarde naar ph 7.2
  • laat de filterpomp 24/24h werken en het water circuleren
  • plaats een vlok middel in de skimmermand
  • spoel de zandfilter iedere dag en voeg vers water toe
  • poets het zwembad met een zwembadrobot

Als het zwembadwater voldoende chloor bevat maar niet helder is of troebel, dan moet de eerste reflex zijn om de pH waarde van het zwembadwater na te zien. Dit moet absoluut correct afgeregeld worden op 7,2 – 7,3. Als u vers water toevoegt zal de pH waarde wijzigen. Nadat de zuurtegraard van het zwembadwater correct is, voeg dan een chloorshock toe met chloorgranulaat. Het HTH chloor granulaat is het zwembad chloor met de hoogste concentratie actieve chloor. Is deze zuurtegraad OK dan kan u vlokmiddel gebruiken. Met bv Flovil Super Vlokking maakt u het zwembadwater in zeer korte tijd terug kristalhelder.

LEESTIP : Groen zwembad water helder maken

Om verschillende reden kan u zwembad chloor best NIET gebruiken in toiletten. Ten eerste is dit omwille van de veel te hoge concentratie van het chloor. Daarom beschadigen deze zeer hoog geconcentreerde chloortabs de buizen, de afvoer en het toilet zelf.

Ten tweede is de vraag of u een septische tank hebt? Dan zal deze chloor ook alle goedaardige bacteriën in de septische tank af – doden en de biologie van het systeem dus kapot maken.

Het derde risico is de gasvorming. Als u bv een ontkalkend product zou gebruiken op basis van zuur, dan kunnen dit zuur en het chloor gevaarlijke chemische dampen veroorzaken.

Samengevat is het dus absoluut GEEN GOED IDEE om chloorpillen of chloortabletjes te gaan gebruiken in een toilet.

Chloortabletten zijn niet slechter of beter dan vloeibare chloor. Er zijn 3 belangrijke verschillen.

 1. Samenstelling : chloortabletten bestaan uit trichloroisocyanuraat – vloeibare chloor bestaat uit natriumhypochloriet
 2. De toepassing : chloortabletten zijn voor manuele dosering – vloeibare chloor voor automatische dosering
 3. Het derde verschil is de reactiesnelheid : chloortabletten zijn traag oplossend – daarentegen is vloeibare chloor snel oplossend

Vraagt u zich af of u nu beter de gewone of de sticks gebruikt voor uw zwembad? Wel, als u regelmatig backwashed, dus ook zo voorkomt dat de concentratie stabilisator te hoog wordt, dan kan u de gewone tabletten van 200g gebruiken. Dit is dus meestal een buitenzwembad.

Backwashed u minder, bv in een binnen zwembad dan kan u beter de HTH Sticks gebruiken. Door de verdamping zal de concentratie van de stabilisator (Cyaanzuur) vrij snel te hoog worden en moet u gaan verdunnen bij het gebruik van de gewone tabletten. (lees hier alles over overstabilisatie)

TIP : Kom hier alles te weten over HTH Sticks – chloortabletten voor uw zwembad.

Dan is er natuurlijk nog de VLAREM II regelgeving. Is uw zwembad een publiek of semi-publiek zwembad – bv een hotel of wellness center, dan moet u verplicht ‘biocide klasse A” gebruiken. Dit zijn de NIET gestabiliseerde chloortabletten zoals de HTH sticks. (of bv vloeibaar chloor)

Welke chloortabletten moet ik gebruiken?

Chloortabletten

U kan alle soorten tabletten met chloor gebruiken. Dus zowel de Chloorschijven 200g, de HTH Chloorsticks 300g en de MTF 5 in 1 chloortabletten.

Deze kan u in de skimmer van het zwembad plaatsen. Op deze manier lossen de tabletten op en zorgen ze voor een gelijkmatige ontsmetting van het zwembadwater.

HTH chloor pastillen 7G – Gebruik hiervoor een chloor vlotter – Af en toe bij doseren met HTH Chloor Granulaat

In chloortabletten zit Triochloorisocyaanzuur. Wat is trichloor nu precies?

Voeg op regelmatige basis zelf manueel HTH Chloor Granulaat toe  en meet met de meetstrips tot u voldoende chloor hebt. HTH Pastillen of AQT chloortabletten SPA 20g zijn geschikt voor permanent te doseren.

Gebruik dan enkel Vloeibaar chloor Met een automatische dosering zal de doseerpomp het product opzuigen en doseren in de leiding naar het zwembad. Hiervoor hebt u dus een vloeibaar chloor product nodig. Daarom is dit chloor het meest geschikte product hiervoor vloeibaar chloor.

Gebruik enkel de tabletten van 200g. Deze pillen passen perfect in de koker van de chloor dispenser. De Nature 2 patronen zijn sinds 2015 verboden en kan u dus niet meer kopen. Deze koker in uw Zodiac Nature 2 systeem kan u leeg laten.

Hierbij een overzicht van alle types chloor

1. De HTH Chloor Sticks

HTH chloorsticks zijn cilinder vormige chloorpatronen die geen stabilisator bevatten en gemaakt worden van calciumhypochloriet. Het voordeel van dit type van zwembadchloor is dat het uw zwembad niet “over-stabiliseert” en bijgevolg ook de werking van de ontsmetting nooit blokkeert

2. Chloortabletten MTF 5 in 1

5 in 1 tabletten bevatten naast chloor ook ; stabilisator – vlok middel – pH regulator en anti alg. Daarom zijn is het MTF chloor uitermate eenvoudig in gebruik en zorgt voor veel evenwichtiger zwembadwater.

3. Vloeibare chloor

Voor automatische doseersystemen bij zwembaden gebruiken we vloeibare chloor. Dit is eenvoudiger te gebruiken maar is lager geconcentreerd en zal degraderen in de tijd.

4. HTH Chloor pastillen

Kleine chloor pastilles zijn kleine chloortabletjes van 7g of 20g die voornamelijk gebruikt worden in jacuzzi’s.

5. Chloorgranulaat

Chloor granulaat korrels gebruiken we om een shock te geven aan het zwembadwater en tijdelijk een overmaat chloor te hebben. Dit zorgt dan voor een shock ontsmetting.

6. Chloortabletten 20g

Voor kleiner zwembaden en opzet zwembaden kan u kleine chloortabletten SPA 20g gebruiken. Deze kleine chloortabletten kan u ook gebruiken in een jacuzzi.

Alle blogs over chloortabletten

Alle video's over tablet chloor