Warmtewisselaar

Toont alle 11 resultaten

Zwembad verwarmen kan je met een warmtewisselaar op 2 manieren met elektriciteit of met de CV warmte bv van de gasketel of mazoutketel.


Algemene werking warmtewisselaar

Een warmtewisselaar brengt warmte over van een externe warmtebron zoals een cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp naar het zwembadwater. In de warmtewisselaar zal het warme en koude water in tegengestelde richting langs een spiraal of ander element stromen. Dit maakt het contactoppervlak het grootst. Hierbij vindt er een warmte uitwisseling plaats.

Het hete CV water (70-90°C) zal warmte afgeven op het zwembadwater. Maar beide stromen zijn fysiek van elkaar gescheiden. Indien u deze wil gebruiken met een CV ketel moet er een extra aanvoer- en retour leiding worden voorzien.

Warmtewisselaar als alternatief van warmtepomp.

Er bestaan 2 verschillende warmtewisselaars. De eerst versie is een warmtewisselaar op CV installatie daarnaast heb je de elektrische warmtewisselaar die duurder is gebruik maar een goedkoper in aankoop en sneller te monteren.

Op wat moet ik letten bij de keuze van een warmtewisselaar?

Het vermogen van uw warmtewisselaar is belangrijk wanneer u snel uw water wil laten opwarmen en of de grote van uw zwembad.

Bij een warmtewisselaar via een CV installatie is het vermogen bepalend voor de snelheid dat uw water wil laten opwarmen. Niet persé het grote van uw zwembad. Maar hoe meer vermogen hoe vlugger het water warm zal zijn. Een verwarmingstoestel van 40kw kan perfect een groot zwembad opwarmen maar zal er langer overdoen dan een verwarmingstoestel van 60kw.

Hou hierbij rekening dat hoe hoger de temperatuur van het primaire water is hoe sneller uw zwembad kan opwarmen. Tegenwoordig worden vaak Hoogrendementsketels geïnstalleerd. Deze werken op minder verbruik en een lagere temperatuur. Dit is nadelig wanneer je wil werken met een warmtewisselaar op basis van de CV installatie om je zwembadwater te verwarmen.

Bij elektrische warmtewisselaar is dit anders. Daar is het aan de hand van het grote van uw zwembad.

Installatie

Plaats na de filter eerst Uw warmte wisselaar daarna het injectie stuk voor chloor en/of ph. Zo bescherm je hem tegen corrosie.

Zwembad water opwarmen via CV installatie is een zeer effectieve manier om water te verwarmen. Maar deze wijze is niet zo goed energiebesparend en is milieuonvriendelijk. Men kan het ook via zonne- energie. De zonnecollectoren geven de warmte af aan de wisselaar. Deze is dan wel milieuvriendelijker en zeer voordelig.

Installeren zie afbeelding:

Voordelen van warmte wisseling

  • Snel een eenvoudig te monteren
  • Vlug opwarmen van uw zwembadwater
  • Kan het ganse jaar door verwarmen

Nadeel

  • Het is vrij duur in gebruik.
  • Voor zuinigheid kies je best voor een warmtepomp.

Gans het jaar zwemmen

De combinatie warmtepomp + warmtewisselaar maakt het mogelijk om gans het jaar te zwemmen. Afhankelijk van welk type warmtepomp dien je de warmtewisselaar slechts enkele maanden in te schakelen.

Een overgedimensioneerd full inverter warmtepomp (all seasons) zal het mogelijk maken om 9 à 10 maanden het zwembad te verwarmen. Wanneer het buiten aanhoudend vriest zal de warmtepomp zijn rendement verliezen. Bepaalde type warmtepompen kunnen het ganse jaar door het zwembad "warm houden" indien het zwembad zelf goed is geïsoleerd.

De warmtewisselaar maakt het mogelijk de wintermaanden ook te overbruggen.

Warmtewisselaars voor het warmen van zwembadwater

Elektrische heat exchanger

Elektrische heat exchanger

Er zijn warmtewisselaars op basis van elektriciteit. Deze zijn voornamelijk voorzien bij kleinere (opzet) zwembaden.
Voordeel van deze warmtewisselaar is dat je het hele jaar door kan verwarmen.
Nadeel is dat deze niet energiezuinig werken zoals een warmtepomp.

Via CV op de gas of stookolie ketel

Een andere type warmtewisselaar is via de Centrale Verwarming. Hierbij verwarm je het zwembadwater aan de hand van het warme water vanuit je CV. Hoe hoger de primaire temperatuur hoe sneller dit overgezet kan worden op het zwembadwater. Dit zal men vaak in combinatie met een warmtepomp installeren om bv. een binnenbad het ganse jaar door te kunnen verwarmen.

Dubbelwandige warmtewisselaar voor zwembad verwarming

Voor openbare zwembaden is een dubbelwandige warmtewisselaar verplicht. Dit elimineert het risico dat het leidingwater ooit in contact kan komen met het zwembadwater of omgekeerd.

Titanium warmtewisselaar

Voor zwembaden met zoutwater, of waterbehandeling op basis van elektrolyse is het zeker aangeraden een warmtewisselaar te nemen uit titanium te nemen. Deze is corrosie-bestendig. Niet alle warmtewisselaars zijn geschikt voor gebruik in combinatie met zout water. Over het algemeen zal een titanium uitvoering ook een langere levensduur hebben tegenover zijn alternatieven.