Zwembadrobots alle informatie en FAQ’s.

Zwembadrobots zorgen voor een hygiënisch zwembad.

Zwembadrobots LS Dolphin M700

Met verschillende van onze zwembadrobots houdt u uw zwembad steeds kraaknet. U wilt immers graag in schoon water zwemmen en dus is een robot zwembadreiniger onmisbaar. Hij reinigt bodem en wanden grondig, zorgt voor extra filtering van het zwembadwater en is bovendien bijzonder gebruiksvriendelijk. Daarnaast creëert hij meer turbulentie in het zwembadwater en dus voor een betere verspreiding van de chloor in het water. Dat maakt het zwembadwater nog hygiënischer.

Hier even de voordelen van de robots voor uw zwembad opgesomd:

  • Filtert het zwembad water
  • Poetst wanden en bodem
  • Poetst de waterlijn
  • Zorgt voor extra circulatie en beter ontsmetting

Veelgestelde vragen over zwembadrobots

  • Wenst u een BASIC zwembadrobot; kies er dan voor om de Dolphin E20 te kopen
  • Wil u een LICHT en EENVOUDIGE zwemrobot; kies dan voor de Dolphin S200 zwembad robot
  • Is enkel de BESTE zwembadrobot voor u goed; koop dan de Dolphin M700 robot voor uw zwemad
  • Hebt een (semi) PUBLIEK zwembad of bv een wellness center;  schaf dan een Dolphin Wave 100 aan voor het beste resultaat
  • Wil u uw ZWEMVIJVER proper houden; koop dan de Dolphin BIO zwemvijverrobot

Maytronics – Dolphin maakt robots voor iedere toepassing en brengt de toestellen onder in REEKSEN. Er worden ook heel veel private labels gemaakt (Dolphin Zenith reeks, Dolphin Sopra reeks, …). De toepassingen waar Dolphin onderscheid in maakt zijn de BASIC, TOP, BIO en PUBLIEKE reeks. Voor ieder van deze markt segmenten zijn er specifieke reeksen Dolphin zwembadrobots te koop.

Wij hebben het voor u gemakkelijk en overzichtelijk gemaakt in onze keuze hulp pagina : Hoe kies ik de beste zwembadrobot voor mijn zwembad. in 10 eenvoudige stappen helpen wij u de beste robot kiezen voor uw zwembad. De vraag is hoeveel budget u wenst te spenderen, maar evenzeer of u een robot wenst met of zonder karretje, met of zonder afstandbediening, met een filtermand of een filtercartouche. Alle info om de beste keuze te kunnen maken vind u hier.

Een poolrobot is voldoende om u voor het onderhoud van uw zwembad. Het poetsen van uw zwembad met een automatische robot kan u verbeteren door :

 • de tijd van een reiniging in te stellen en te verlengen
 • u kan het toestel specifieke onderdelen zoals de zwembadrand of de bodem extra laten poetsen
 • de zwembadrobot filter kan vervangen worden door bv een fijnere filter
 • door gecombineerde borstels te monteren
 • kies een robot met extra snel roterende borstels

Om een perfect resultaat en een kraakhelder en proper zwembad te bekomen laat u de zwembad robot de dag voordien een volledige cyclus zijn werk doen.

Een andere tip is om de filter na iedere poetsbeurt opnieuw uit te kuisen. Dit zorgt er voor dat de robot filter langer meegaat en dat het zwembad beter wordt gepoetst.

Zwembadrobots zijn uitermate geschikt voor het onderhoud van uw zwembad. Een robot zorgt voor heel wat comfort zodat u niet meer manueel het zwembad moet stofzuigen.

TIP : ziet u de bomen door het bos niet meer? Laat je goed informeren met onze keuzehulp : Hoe kies ik de beste zwembadrobot.

Zwembadrobot Hayward Aquavac 650

Een robot voor het zwembad stofzuigt, maakt de bodem schoon, vangt het vuil uit het zwembad op en zal de wanden en de waterlijn reinigen.

  • een kuis robot zal in de eerste plaats stofzuigen
  • met de snel roterende borstel de bodem schoonmaken
  • als gevolg wordt het vuil opgevangen via een filter en de robot werkt volledig onafhankelijk van de zandfilter installatie.
  • het toestel zal ook dan wanden reinigen en de waterlijn. Het gevolg is dat u het zwembad perfect proper houdt.

 1. Stap 1 – bepaal uw budget er zijn al robots van 699€
 2. Als 2de stap – kiest u best een merk Hayward – Zodiac – Dolphin
 3. De 3de stap – selecteer de lengte van de kabel : diagonaal van uw zwembad is voldoende
 4. Stap 4 – bepaal de fijnheid van de filter: filterzak, filtermand, filtercartridge
 5. 5de stap – welke borstels, schuim borstels en gecombineerde borstels voor gladde zwembaden, rubber borstels voor alle andere
 6. Als laatste 6de keuze – kies een robot met of zonder APP

Hulp nodig om een robot te kiezen? Contacteer ons!

KEUZEHULP VOOR DE BESTE ZWEMBADROBOT : Hoe kies ik de beste zwembadrobot voor mijn zwembad?

Zodiac Vortex zwembadrobot filter

Er bestaan 3 soorten filters, filtermanden, filter patronen en filterzakken.

Hierbij een overzicht van de verschillende robot filtertechnieken:

  • Filtermand 60 – 100 – 200µ
  • Filter cartouche / patroon / cartridge tot 5µ
  • Filterzak 20 – 100µ

Het voordeel van de filtermand is de eenvoud in gebruik. Zodiac ontwikkelde in 2010 de vortex techniek en deze techniek wordt verder toegepast op de nieuwe Alpha reeks van Zodiac.

Hierdoor verstopt de filter minder gemakkelijk en blijft de zwembadstofzuiger zijn volle kracht behouden.

De Tigershark was het eerste toestel met filter patroon / cartouchen / cartridge. Ondertussen heeft Dolphin de filtertechniek  verbeterd en worden in de Dolphin S robots dubbele filter manden gebruikt. De robots van de Dolphin M reeks zijn nog uitgerust met de filter patronen maar dan al wel dubbel (4 per toestel)

Het eerste type zwembadrobot filter systeem

Een van de eerste filtertypes waren de filterzakken. De Cybernaut NT is zowat de meest verkocht robotstofzuiger met een filterzak, maar ook de Dolphin Magic is een veel verkochte zwembadrobot met een filterzak. Daarom kunnen deze nog steeds nabesteld worden op onze webshop.

Er komen een aantal interessante nieuwigheden op ons af. We hadden al de Dolphin S 300I die bestuurbaar is met uw Iphone. Een zwembadrobot met een smartphone APP laat u toe met de APP op uw smartphone de reiniging cycli van de zwembadrobot in te stellen en geeft u feedback over het gebruik van uw robot stofzuiger.

De Dolphin S300I was wereldwijd het eerste toestel dat u kan bedienen via uw Ipad of Iphone! Ondertussen hebben heel wat fabrikanten dit voorbeeld gevolgd en zijn er nu reeds verschillende zwembadrobots beschikbaar met een app-sturing.

We moeten vaststellen dat de producent van de Dolphin zwembadrobots Maytronics blijft toch wel de voorloper op gebied van innovatieve zwembadrobots met zeer goede kwalitatieve eigenschappen.

Ja deze robots voor zwembaden zijn een tweede baanbrekende innovatie; namelijk  robot toestellen zonder kabel. Nu zijn de robots nog via een kabel verbonden met de transfo. De eerste toestellen met batterijen zijn reeds op de markt sinds 2019, sinds begin 2021 zijn er meer toestellen met batterij. Ook hier is Dolphin met hun Dolphin M5 Liberty de voorloper. Onlangs werd deze robot vervangen door de nieuwe Dolphin M5 Liberty, vanaf nu beschikbaar in onze online shop.

Samengevat kan je deze nieuwigheden verwachten :

  • App besturing via smartphone en tablet
  • Zwembadrobots zonder kabel of met een korte kabel en een batterij
  • Artificiële intelligentie zorgt er voor dat de robot aan de hand van scanning zijn cyclus verbetert
  • Filter vol indicatie en lift out systemen
  • Zijdelingse stuwing van de robot

Als uw zwembadrobot niet klimt kan dit verschillende mogelijke oorzaken hebben. Er kan een probleem zijn met de waterkwaliteit, waardoor u algengroei krijgt op de wanden. Hierdoor zijn de wanden glad. Een andere oorzaak kan zijn dat de zwembad cleaner de verkeerde borstels heeft.

De mogelijke oorzaken van het niet klimmen op een rijtje:

  • De waterkwaliteit is niet goed, de pH waarde is te laag/te hoog, er is onvoldoende chloor
  • Wanden zijn glad, dit komt veel voor in zwemvijvers
  • Borstels die op de poolcleaner zitten zijn verkeerd
  • De robot filter in het toestel zit verstopt

Hoe kan ik het klimmen oplossen?

  • Test de robot eens zonder filter, klimt de zwembadstofzuiger nu?
   • Zo ja, u kan best de filter vervangen
   • Zo nee, probeer een van de andere oplossingen
  • Zet de waterkwaliteit eens perfect in orde
   • de Ph waarde die we adviseren is 7,2
   • de redox/chloorwaarde moet boven de 700mv zijn
  • Geef een chloorshock als de wanden glad zijn of als de redox/chloor waarde te laag is
  • Indien u een zwemvijver hebt kan u best de algen afdoden met Zinkoxide
  • In een zwembad met glad oppervlak, bv mozaïek kan u best de borstels gebruiken met extra grip zoals de wonder brush ring of bv de wonderbruches

Klimt de zwembadrobot na al deze testen nog steeds niets kan er ook een probleem zijn met het stuurprogramma. Wanneer dit het geval is kan u best een herstelling aanvragen. Dit kan via de reparatieaanvraag.

LEESTIP : Groen zwembadwater helder maken

Het lijkt eenvoudig maar over het algemeen zal een zwembadrobot niet zo eenvoudig de trap van het zwembad poetsen. De regel is eenvoudig, hoe korter en lager het oppervlak waar de robot moet oprijden hoe moeilijker hij het zal hebben. Dit betekent dus dat de zwembad robot gemakkelijker op LANGE en HOGE trappen zal klimmen en poetsen dan op korte en lage trappen. Veel HDPE Kunststof zwembaden hebben aan de trap ook een kleine oversteek. Deze “hindernis” zal het de robot ook iets moeilijker maken om te klimmen op de trap.

TIP : poets het vuil van de trap met een wandborstel en een telescopische stok in het zwembad. Het zal naar beneden dwarrelen waar de robot het dan mooi kan opzuigen.

Sommige zwembadrobots zoals de Dolphin S300i zijn gevoelig om te blijven “drijven”. Dit wordt veroorzaakt door het almaar lichter maken van de toestellen om de poolcleaners gebruiksvriendelijker te maken. Hoe lichter de robot voor in uw zwembad, hoe gemakkelijker hij te gebruiken is maar hoe sneller hij de neiging zal hebben om te drijven.

Een 2de OORZAAK is de aanwezigheid van lucht in de robot of in de wonderbrush zwembadrobot borstels. Deze wonder bruches zorgen voor extra grip maar in droge toestand zit er lucht in. De OPLOSSING is ze goed natmaken en er in knijpen dat ze voldoende water opzuigen. De  oplossing om de lucht uit het toestel te halen is ze bij het eerste gebruik onder water goed te kantelen.

Een gekend probleem bij zwembadrobots is het vernestelen van de kabel. Dit kan u voorkomen door een toestel te kopen met een “swivel”. Hier het overzicht van de zwembadrobots met swivel. Dit is een systeem die de kabel laat ronddraaien en voorkomt dat hij vernesteld.

Bij de oudere zwembad robots zoals de Tigershark moet u het handvat bij ieder gebruik verplaatsen. Zo draait het toestel eenmaal rechts rond in het zwembad en de volgend cyclus draait het toestel links. Dit voorkomt het vernestelen van de kabel.

Bij nieuwere toestellen wordt dit ook soms programmatisch opgelost. Bij deze methode zorgt het programma er voor dat de robot even veel keer links als rechts draait en zo verstelling van de kabel voorkomt.

De levensduur van een zwembadrobot kan u op 4 eenvoudige manieren verlengen. Een automatische zwembad stofzuiger is een duur toestel. Een goed onderhoud zorgt er voor dat u jaren lang kunt genieten van deze robot. Een zwembadrobot kan tot 10 jaar meegaan als u hem goed verzorgt.

  1. reinig de zwembadrobot na ieder gebruik met kraantjeswater of regenwater, zo voorkom je dat het chloor of zoutwater van het zwembad kan inwerken op het toestel
  2. spoel de filtermand, patroonfilter of filterzak van de zwembadrobot uit na ieder gebruik en voorkom op deze manier het vastkoeken van vuil in de zwembadrobot filter
  3. gebruik een karretje voor uw robot en berg hem op met een beschermhoes over het toestel
  4. laat de robot zo kort mogelijk in het zwembadwater zitten en gebruik hem niet bij een temperatuur onder de 15°C

De levensduur van een zwembadrobot  is tot 10 jaar. Een gemiddelde levensduur van een zwembadrobot zal 7 jaar zijn. Afhankelijk van het merk – Dolphin zwembadrobots gaan langer mee door hun betere kwaliteit. Afhankelijk hoe goed u de zwembadrobot onderhoud.

Dolphin zwembadrobots herstellen we. Dit zorgt er voor dat u een langere tijd kunt genieten van het gebruik van uw robot. Bovendien zijn de herstellingen van robots van Maytronics heel betaalbaar en komt dit ook de levensduur ten goede.

Op de Dolphin robots zijn er 2 tot 3 jaar garantie. Daarna kunnen we ze nog jaren herstellen.

 

Is een zwembadrobot eenvoudig te gebruiken?

Hayward Aquavac 650 filtermand

Een robot voor het poetsen van uw zwembad is zeer eenvoudig. De tijd dat de zwembad-technieker moet langskomen om de robot te programmeren ligt ver achter ons. Met andere woorden, het toestel in het water zetten en zijn werk laten doen, de programma’s, de bediening, het reinigen van de filter, het toestel terug uit het water halen. Werkelijk alle taken werden sterk vereenvoudig.

Het leegmaken van de filter van een robot is tegenwoordig heel eenvoudig :

 • De filter zit bovenaan het toestel – u hoeft hem dus niet meer om te draaien en voorkomt zo dat u hem beschadigd
 • De filter is meestal een filtermand. Deze zijn uitermate eenvoudig uit te spoelen met de tuinslang
 • In heel wat toestellen zit tegenwoordig een FILTER VOL indicatie bv een LED of bv via de APP op uw smartphone
 • De filters hebben meestal ook een veel grotere capaciteit in vergelijking met vroeger

De meeste nieuwe robots kan u ook bv enkel de bodem laten poetsen of bv met een eenvoudige bediening langer laten werken. Bijkomend kan u veel zwembadrobotten ook de waterlijn extra laten poetsen. Het wijzigen van de poetstijd of het programma is super eenvoudig geworden.

Het toestel uit het water halen is ook steeds eenvoudiger. Zodiac en Dolphin zorgen dat het zwembadwater snel uit het toestel stroomt. Bijkomend hebben de meeste zwembadrobot machines een Lift Out knop en komt het toestel naar de rand van het zwembad.

Samengevat kunnen wij enkel bevestigen dat het gebruik van een zwembadrobot uitermate eenvoudig geworden is.

Jochen – Shop verantwoordelijke

Alle blogs over de zwembadrobots

2 nieuwe draadloze Dolphin zwembadrobots – Dolphin Liberty 200 en de Dolphin Liberty 300

Maytronics doet het weer, deze keer op Piscine Global in Lyon 2022. 2 nieuwe draadloze...

Lees meer
Mijn zwembadrobot klimt wand niet op, hoe los ik dit op.

gecombineerde borstels geschikt voor mozaïek zwembad of zeer gladde oppervlaktes zeer veel grip de mousse...

Lees meer
Hoe kies ik de beste zwembadrobot voor mijn zwembad.

De beste zwembadrobot kiezen is niet altijd eenvoudig als u niet zo thuis bent in deze materie...

Lees meer
Een eigen poolboy? Het kan!

Is het zwembad poetsen altijd uw job? Wil je genieten in plaats van uw zwembad...

Lees meer
De 3 strafste Dolphin zwembadrobots

Ontdek de 3 strafste Dolphin zwembadrobots van de voorbije jaren. Zo ontwikkelde Dolphin/Maytronics een nieuwe...

Lees meer
Zwembad klaar maken voor de eerste lentezon

Uw zwembad klaar maken voor de eerste lentezon doe je best in maart. Wij hebben...

2 Opmerkingen

Lees meer
De nieuwste zwembadcleaners van 2020

Ontdek de allernieuwste, strafste, beste en meest innovatieve zwembadcleaners van 2020. Sinds 2005 verkochten wij...

2 Opmerkingen

Lees meer
De nieuwste zwembadrobot snufjes

  Ontdek de nieuwste zwembadrobot snufjes. De tijd van de oude Dolphin Diagnostic (3 kleuren...

Lees meer

Alle video's over de zwembadrobots