Een vuurschaal in de tuin creëert een gezellige sfeer, een zalige warmte en een prachtige vlam.
Overzicht van de vuurschalen info
Welke vuurschaal kiest u nu best?
Wij sommen even de verschillende soorten op voor u.
Er zijn veel verschillende vormen en maten. Meestal zijn vuurschalen gemaakt van gepoedercoat staal of cortenstaal en hebben vaak ook een ronde vorm.
Uit welk materiaal zijn vuurschalen gemaakt?
Op onze webshop verkopen wij vuurschalen van verschillende soorten materiaal zoals:
- cortenstaal
- gepoedercoat staal
- RVS - Roest Vrij Staal
- Gietijzer
- of zelfs versterkte kunststof met betonlook
Bij ons kan je altijd terecht voor unieke, leuke gezellige en stijlvolle artikelen.
TIP : U kan best aan de kust niet kiezen voor een stalen of cortenstaal vuurschaal aanschaffen. De zeelucht en het fijne zand zal zorgen voor extra snelle oxidatie (roestvorming) en slijtage
De kenmerken van de verschillende afwerkingen:
Vuurschaal Cortenstaal
Voordelen:
- Een buitengewoon kenmerk van cortenstaal is dat het een laagje roest ontwikkelt die het staal beschermt. In tegenstelling tot gewoon staal, zal cortenstaal door de omstandigheden van de omgeving en de legering een dichte roestlaag produceren.
- Een cortenstalen vuurschaal gaat 10x zo lang mee dan gewoon staal.
- Cortenstaal hoeft niet te worden geschilderd en heeft ook geen onderhoud nodig.
- Na een tijdje ontstaat er een warme, egale roestkleur.
Nadelen:
- In het begin gaat de het staal roest afgeven bij regen. Dit komt omdat de buitenste laag dan nog aan het oxideren is.
Vuurschaal gepoedercoat staal
Voordelen:
- Mooie propere moderne afwerking.
- Makkelijk te onderhouden.
- Staal kan uiteindelijk gerecycleerd worden.
Nadelen:
- Moet na intensief gebruik soms een nieuwe coating krijgen.
Vuurschalen in gietijzer
Voordelen :
- Vuurschalen van gietijzer hebben doorgaans een ontzettend lange levensduur
- Goedkoper dan bv een cortenstaal vuurschaal of gepoedercoat vuurschaal
- Sterk, dik en weerbestendig
- Vervormt niet bij hoge temperaturen
Nadelen :
- Breekt gemakkelijk
- Zwaar en lomp
Hoe voorkom je rook bij een vuurschaal?
Om te vermijden dat je uitgerookt bent na een gezellige avond met vrienden rond het kampvuur kan je beste enkele aandachtspunten in acht houden.
1. Controleer de windrichting
Controleer waar de wind vandaan komt. Plaats het tuinvuur zodanig dat de wind de rook/vlam wegblaast van waar u zich bevind.
2. Gebruik droog hout voor uw tuinvuur
Het hout die u gebruikt voor het maken van een mooi vuur en een stevige vlam in de vuurschaal is zeer belangrijk. De meest gekende houtsoorten zijn Berk, Beuk, Els en Es. Het allerbelangrijkste is dat u ZEER DROOG hout gebruikt. De meeste houtsoorten die verkocht worden als brandhout zijn gedroogd in een oven. Hoe beter gedroogd, hoe beter de verbranding hoe minder rook ontwikkeling.
3. Wat is het beste hout voor mijn vuurschaal?
Wij adviseren, voor een mooie vlam en weinig rook, gedroogd berkenhout. Dit hout heeft een aangename geur, verkoolt snel en geeft een zeer mooi vlammenspel. Berkenhout ontbrandt zeer goed.
Kenmerkend voor berkenhout is de witte schors.
Hardere houtsoorten zoals Beuk en Es kan je ook gebruiken voor tuinvuren. Deze hardere houtsoort zullen langer en trager branden. Voor grotere vuren of grotere kachels kan je ook deze hardere soort gebruiken. Een snel groeiende boom zorgt meestal voor zachter hout die snel brandt, een traag groeiende boom, zoals een beuk, zorgt voor hard hout die dan trager brandt.
Hoe kan je een vuurschaal onderhouden?
Afhankelijk van het materiaal van de vuurschaal kan u deze op een ander manier onderhouden. Doorgaans laat u de vuurschaal, zomer - winter buiten in de tuin of op terras staan. De roestvormige vuurschalen zijn het eenvoudigst in onderhoud. De tijd en de weersomstandigheden kan u hun werk laten doen. Hoe verweerder de vuurschaal, hoe mooier het resultaat.
De iets strakkere vuurschalen, zwart gecoat, kunnen naar verloop van tijd eens een nieuwe coating nodig hebben. De antibaklaag kan soms wat verweren en een nieuwe laag kan je inbakken en terug voor een aantal jaren een goede bescherming geven.
Bij regen kan er wat regenwater in de vuurschaal blijven staan. Dit kan u oplossen door een model te kiezen met perforatie (kleine gaatjes onderin de vuurschaal) of door regelmatig de vuurschaal eens te kantelen om het water uit de schaal te verwijderen.
Na gebruik is het aangewezen om de as die overblijft uit de vuurschaal te verwijderen. Deze assen zullen aankoeken door vocht en dan krijgt u de vuurschaal nog maar moeilijk helemaal proper.
Waar plaats ik het best mijn vuurschaal?
Vuurschalen worden over het algemeen buiten geplaatst. Het vuur maak je immers met hout en dit zorgt soms voor rook ontwikkeling. Vanzelfsprekend plaats je de vuurschaal dan buiten in de tuin of op terras.
Er zijn een aantal bedenkingen als u een vuurschaal koopt nl. het gewicht, zijn er handvaten aan de vuurschaal, de grootte van de schaal met vuur, enz...
1. Het gewicht van een vuurschaal
Het gewicht bepaalt of u de vuurschaal eenvoudig kan verzetten of niet. Doorgaans is een cortenstaal vuurschaal of een natuursteen vuurschaal niet meer te verplaatsen door het zeer zware gewicht. Daartegenover heb je kleine vuurschaaltjes of vuurkorven die klein en een relatief laag gewicht hebben. Deze tuinvuren zijn eenvoudiger te verplaatsen.
2. De diameter van de vuurschaal
Er zijn tuinvuur schalen met een diameter van wel 2m of bv de Glowbus is zelfs 1,5 hoog. Deze design vuren zijn niet bedoeld om te verplaatsen. Bezint vooraleer je begint en plaats de vuurschaal op een vast plaats. Hou er rekening mee dat je doorgaans zo een 1 tot 1.5m rond het vuur plaatsneemt. Voorzie dus voldoende ruimte rond het vuur om volop te kunnen genieten.
3. Wat plaats je onder de vuurschaal
De vuurschaal zet je best op een vaste ondergrond. Op een tegel of bv op een stuk verharding. Plaats je de vuurschaal op een terras, hou er dan rekening mee dat de cortenstaal vuurschalen wat roestwater kan afgeven. Dit kan vlekken maken op bv een natuursteen terrastegel. Sommige vuurschalen zijn ontzettend zwaar. Zo is onze grootste ronde vuurschaal 120kg. Plaats je deze niet op een vast ondergrond kan hij wegzakken. Bij de meeste vuurschalen is er ook een perforatie om regenwater te laten weglopen uit de schaal. Dit regenwater vocht is meestal vuil en kan ook vlekken maken op de ondergrond.