Tuinhaard

Toont alle 27 resultaten

In de tuin is de tuinhaard de eyecatcher. Ontdek hier onze vele prachtige tuinkachels. Zowel in bruinroest cortenstaal als gelakt in een zwarte hittebestendige poederlak. Er is een ruime keuze van zeer eenvoudige, lichte modellen tot stevige topmodellen die gebruikt kunnen worden in een poolhouse of bv in een vakantiewoning.


Waar plaats ik de tuinhaard best?

Wat is de ideale plaats voor de tuinkachel?

Wat is de ideale plaats voor de tuinkachel?

Een staande haard past zowel in de tuin op een stukje verhard, aan het zwembad terras of in het poolhouse of onder het overdekt terras steeds op een VASTE ondergrond. Zorg dat je  in een straal van 2 tot 2.5m rond het vuur kan plaats nemen. Dit is de zitzone waar je de warmte goed voelt en het niet te warm wordt.

Hoe ver kan je zitten van een haard in de tuin?

De ideale zitzone rond een tuinhaard met een afmeting van 70 x 70 cm is tussen de 2 en 2,5m. Bij deze zit afstand zal het vuur niet te heet aanvoelen maar net nog voldoende warte geven om die goed te voelen.

Zitzone tuinhaard

Het belangrijkste voordeel van een tuinhaard is het gebruiksgemak. Je kan hem eenvoudig stoken met hout, je plaatste hem in de tuin op een plaats naar keuze, er is goede afvoer van de rook door de het lange rookkanaal. De tuinkachels zijn ook gemaakt uit zeer duurzame materialen zoals staal, gietijzer, terracotta, ceramic of een cortenstaal tuinhaard.

Zijn er ook nadelen aan een staande kachel in de tuin? Sommige modellen, zeker in cortenstaal zijn ontzettend zwaar. Dit maakt ze zeer robuust en tijdloos, aan de andere kant is eenvoudig verplaatsen van de kachel niet altijd een optie. Al hebben sommige zwaardere modellen ook soms de optie om er wieltjes onder te plaatsen.

Een tuinkachel veilig installeren

Hoe plaats ik veilig een tuin haard?

De afstand bij het plaatsen van een tuinhaard t.o.v. een wand of brandbaar materiaal in het algemeen is heel belangrijk. Hou deze aandachtspunten in acht om het brandgevaar tot een minimum te herleiden.

  1. De afstand van een tuinkachel tot brandbaar materiaal zonder een hitteschild moet minimaal  35cm zijn
  2. Bij de plaatsing van een terraskachel naast brandbaar materiaal, maar afgebakend met een hitteschild is minimaal 25cm.
  3. De installatie van een houtkachel voor in de tuin op een terras, een wand of onder een overdekt terras naast een niet brandbare wand mag direct er tegen zijn. Al zouden we zelf verkiezen om ook hiertussen nog een hitteschild te plaatsen.
Plaatsing tuinhaard
Tuinhaard dakdoorvoer

Hoe plaats ik veilig een dakdoorvoer van een rookkanaal

De veiligheid bij het plaatsen van een dakdoorvoer op een rookkanaal van een tuinhaard is primordiaal. Door de ontwikkelde hitte is er bij contact met brandbaar materiaal risico op ontbranding. Gebruik daarom steeds dubbelwandige rookkanalen en respecteer de nodige afstanden zoals op de afbeelding hierboven.

  1. Afstand rondom de dakdoorvoer die gerespecteerd moet worden
  2. 20cm afstand moet er gehouden worden tussen de onderkant van de dubbelwandige pijp en het plafond
  3. Ook tussen de onderkant van de dubbelwandige pijp en het brandbaar materiaal moet 20cm afstand gehouden worden
  4. Dubbelwandige kachelpij in RVS
  5. Enkelwandig rookkanaal D 154mm of rookkanaal D 204mm afhankelijk van de haard

Wat leg ik onder een tuinkachel voor een stevige plaatsing?

Onze top modellen in het assortiment tuin kachels wegen om en bij de 180kg. Het is dus zeer belangrijk om die op een vaste en stevige harde vloerplaat te plaatsen. U kan dus best op de gewenste plaats in de tuin een kleine vloerplaat voorzien met een steen, enkele tegels of bv klinkertjes. Dit heeft als voordeel dat de houtkachel voor in de tuin niet kan verzakken, u kan hem perfect waterpas plaatsen en het oogt ook mooi en proper.

Op sommige kachels kan u ook bakken zoals op de DAMM houthaard met bakplaat of bv de White fire. Het waterpas plaatsen van deze tuinkachels zorgt er voor dat het eten op de bakplaat of op het BBQ rooster niet wegschuift.

Hoe warm wordt een tuinhaard?

Het vuur in een buitenkachel schommelt tussen de 200 en 500°C. Het enkelwandig rookkanaal kan tot 300°C warm worden, laat deze dus NIET in contact komen met brandbaar materiaal zoals bv het hout van een overdekt terras. Gebruik hiervoor een dubbelwandige dakdoorvoer. Doorgaans heeft een kachel buiten door het ontbreken van deur met venster een hoger rendement en meer warmte.

De hitte van de kachel is ook afhankelijk van het hout en de hoeveelheid hout en het type hout. Hoe harder (bv. beuk) hoe langer dit zal branden en hoe warmer de ontwikkelde temperatuur. Maak het vuur niet te warm door te veel brandhout op de kachel te gooien (steek hem dus niet propvol) en stook hem geleidelijk op door te starten met aanmaakhout en aanmaakblokjes om geleidelijk na 20 -25min wat meer houtblokken toe te voegen.

Onderbouw tuinhaard

Kan je koken met een tuinhaard?

JA het leuke aan een tuinkachel is dat je er bij heel veel modellen mee kan koken. Zo heb je tuinvuren waar je op kan grillen, een tuin kachel met een bakplaat en zelfs staande kachels met een pizza oven. Deze heeft een drie dubbel toepassing;

1. genieten van het vuurspel

2. de heerlijke warmte van een haard in de tuin en

3. het koken met de kachel

De vuurhaard in de tuin is dit een ontzettend leuke belevenis voor vrienden, familie en de buren.

Tuinhaard om op te koken

Tuinhaard met bakplaat

De DAMM houthaard heeft een bakplaat. Deze zal tot om en bij de 200 - 250°C opwarmen, ideaal voor het bakken en grillen van een steak, groenten of bv een stuk zalm. Aan de buitenrand kan je de vis of het vlees rustig laten verder haren.

Tuinhaard met grill

Tuinhaard met pizza oven