Filtermedia

Toont alle 5 resultaten

Filtermedia voor het opvullen van zandfilters voor zwembad water filtratie.

 56,00 incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
 24,08 incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Filtermedia voor zwembadwater filtratie

Filtermedia worden gebruikt voor het opvullen van zandfilters die het zwembadwater zuiveren. Deze zand filters zijn er in alle formaten en diameters.

De diameter is afhankelijk van het volume van het zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe groter de filter en hoe meer zand er in de filter moet.

De hoogte van de filter wordt bepaalt door de toepassing. Hoge filters zijn bijvoorbeeld verplicht in de publieke zwembaden.

Hoeveel filter materiaal u precies nodig hebt en in welke granulaat (grote van de korrels) staat op de filter of kan u terugvinden in de Technische Fiche van de filter.

Welke toepassing heeft het filtermateriaal.

In een zandfilter voor een zwembad worden filter producten in verschillende lagen aangebracht om het water te filteren. Voor zwembad water filtering gebruikt men over het algemeen filterzand.

  • In private zwembaden 1 enkele soort  filterzand (de fijnste soort 0,4 - 0,8mm).
  • In grotere filters wordt onderaan in de filter eerst een laag filter kiezel geplaatst.
  • In publieke zwembaden werkt met met een "meer lagen" filter. Onderaan kiezelsteentjes (eventueel 2 soorten fijnheid), daarna het zand en als toplaag actief kool of hydroantraciet.

Het juiste filtermateriaal zorgt voor kristalhelder zwembadwater

Voor het opvullen van uw zandfilter volgt best altijd het advies van de producent. Op de zandfilter is meestal een plaatje terug te vinden met de hoeveelheden en hoe u uw zwembadfilter best opvult. Courant zit in een zandfilter voor private zwembaden 25kg kiezel (silex) en 100kg zand (type 0,4 - 0,8mm).

Filterglas het betere alternatief voor zand in de zandfilter

Sinds enkele jaren is het filterglas het perfecte alternatief voor filterzand als vul media.

  • Van het glas hebt u minder nodig, gemiddeld 15% minder filtermateriaal.
  • Filterglas hoeft u niet iedere 5 jaar te vervangen maar heeft een levensduur van  2 tot 3 x de levensduur van filterzand.
  • AFM (active filter media) filterglas is trouwens een geactiveerd product die veel betere filtereigenschappen heeft dan zand.

Veelgestelde vragen over filterglas

AFM filterglas filter vulling

Vul 15% minder dan de aanbevolen hoeveelheid zand.

Je vult 15% minder filterglas ten opzichte van het zand. Iedere zwembad ZANDFILTER kan gevuld worden met AFM filterglas in plaats van het standaard zand. 

Rekenvoorbeeld voor het vullen van een Zandfilter met AFM filterglas

Filter TRITON TR100

 • Vullen met zand
  • Filter Kiezel 2 - 5mm :  80kg
  • Filterzand 0,4 - 0,8mm : 200kg
 • Filter vullen met filterglas
  • AFM Grade III 2 - 4mm : 68kg 
  • AFM Grade I 0,4 - 0,8mm : 170kg

JA, in alle zwembad zandfilter kan je in de plaats van zand, filterglas toevoegen. Bovendien hoeft u slechts 85% van de aanbevolen hoeveelheid toevoegen.

Er zijn 3 courante zandfilter types : 

 • gewone zandfilter voor private zwembaden
 • halfhoogbed zwembadfilters - deze zijn hoger - dit zorgt voor een hoger (dikker) zandfilterbed
 • hoogbedfilters - deze filters hebben een filterbedhoogte van minimaal 1m - dit zijn zandfilters voor het gebruik in publieke zwembad water behandeling

De half hoogbed en hoogbed filters hebben de typische meerlagen filtermedia. Hierbij zit het grove materiaal altijd onderaan, het fijne materiaal bovenaan.

Hoe hoger de het filterbed hoe beter de filtratie. 

Verschil AFM en AFM NG

Geactiveerd filterglas VS standaard filterglas

JA, er is gewoon gerecycleerd glas (Waterco Eco Pure) en er is geactiveerd filterglas (AFM Filterglas). 

Het verschil hierbij is dat het geactiveerd filtermedia een behandeling heeft ondergaan om de lading en het oppervlak te verhogen. 

Door de sterkere lading heeft het filter  materiaal een sterkere aantrekkingskracht voor vuildeeltjes. Ook het grotere oppervlak zorgt voor een fijnere filtratie. 

De filterfijnheid vergeleken

 • filterzand 0,5 tot 1mm : filterfijnheid : 90% 10µm
 • filterglas Grade I : filterfijnheid : 90% 5µm
 • AFM geactiveerd filterglass  Grade I : 95% 3 - 4µm
 • AFM NG geactiveerd Grade I : 97% 2 - 3µm

In tegenstelling tot filterzand moet je het glas filtermedia zelden vervangen. Filterzand in private zwembadwater filtratie moet je iedere 5 tot 7 jaar vervangen. Het glas gaat langer mee en moet je zelden vervangen. 

Wel is het aan te raden om de GRADE I fijne glasfilterlaag regelmatig bij te vullen met wat vers filtermedia. 

Hierdoor is het filterglas dus duurzamer (gemaakt van gerecycleerd glas) en handiger - je moet het zelden vervangen. 

AFM Filterglas filterfijnheid grafiek LS

Zuiver en helder zwembadwater

Vul je de zandfilter met filterglas dan zal je ZUIVERDER en HELDERDER zwembadwater hebben dan een filtratie met zand in de filter. 

Een handige, eenvoudig te onthouden regel hierbij is dat hoe trager het zwembadwater door de filter gaat en hoe hoger het filterbed, hoe beter (helderder) het zwembadwater. 

Werk je met meerdere lagen en een hoogbed zandfilter dan zal het resultaat superieur zijn aan een standaard zandfilter filtratie. 

Welk filterzand moet je toevoegen in een hoogbedfilter?

In publiek zwembaden of semi publieke zwembaden in Hotels of Wellness centra worden hoogbed zandfilters gebruik. Deze worden opgevuld met verschillende filtermedia. De toplaag is meestal actief kool of hydroantraciet.

Bedoeling is de fysieke filtratie te verbeteren. Door het werken met grove en fijne korrels (zand of kool) zullen onderaan de grotere vuil deeltjes tegengehouden worden. Bovenaan de zandfilter de kleinere vuildeeltjes.

De grotere korrels onderaan zorgen er ook voor dat bij het backwashen het vuil veel beter uit het zand spoelt en de filter terug proper wordt.

Meer lagen filteratie schema