Filtermedia voor het opvullen van zandfilters voor zwembad water filtratie.
Filtermedia voor zwembadwater filtratie
Filtermedia worden gebruikt voor het opvullen van zandfilters die het zwembadwater zuiveren. Deze zand filters zijn er in alle formaten en diameters.
De diameter is afhankelijk van het volume van het zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe groter de filter en hoe meer zand er in de filter moet.
De hoogte van de filter wordt bepaalt door de toepassing. Hoge filters zijn bijvoorbeeld verplicht in de publieke zwembaden.
Hoeveel filter materiaal u precies nodig hebt en in welke granulaat (grote van de korrels) staat op de filter of kan u terugvinden in de Technische Fiche van de filter.
Welke toepassing heeft het filtermateriaal.
In een zandfilter voor een zwembad worden filter producten in verschillende lagen aangebracht om het water te filteren. Voor zwembad water filtering gebruikt men over het algemeen filterzand.
-
- In private zwembaden 1 enkele soort filterzand (de fijnste soort 0,4 - 0,8mm).
- In grotere filters wordt onderaan in de filter eerst een laag filter kiezel geplaatst.
- In publieke zwembaden werkt met met een "meer lagen" filter. Onderaan kiezelsteentjes (eventueel 2 soorten fijnheid), daarna het zand en als toplaag actief kool of hydroantraciet.
Het juiste filtermateriaal zorgt voor kristalhelder zwembadwater
Voor het opvullen van uw zandfilter volgt best altijd het advies van de producent. Op de zandfilter is meestal een plaatje terug te vinden met de hoeveelheden en hoe u uw zwembadfilter best opvult. Courant zit in een zandfilter voor private zwembaden 25kg kiezel (silex) en 100kg zand (type 0,4 - 0,8mm).
Filterglas het betere alternatief voor zand in de zandfilter
Sinds enkele jaren is het filterglas het perfecte alternatief voor filterzand als vul media.
-
- Van het glas hebt u minder nodig, gemiddeld 15% minder filtermateriaal.
- Filterglas hoeft u niet iedere 5 jaar te vervangen maar heeft een levensduur van 2 tot 3 x de levensduur van filterzand.
- AFM (active filter media) filterglas is trouwens een geactiveerd product die veel betere filtereigenschappen heeft dan zand.
Welk filterzand moet je toevoegen in een hoogbedfilter?

In publiek zwembaden of semi publieke zwembaden in Hotels of Wellness centra worden hoogbed zandfilters gebruik. Deze worden opgevuld met verschillende filtermedia. De toplaag is meestal actief kool of hydroantraciet.
Bedoeling is de fysieke filtratie te verbeteren. Door het werken met grove en fijne korrels (zand of kool) zullen onderaan de grotere vuil deeltjes tegengehouden worden. Bovenaan de zandfilter de kleinere vuildeeltjes.
De grotere korrels onderaan zorgen er ook voor dat bij het backwashen het vuil veel beter uit het zand spoelt en de filter terug proper wordt.