Filterpompen

Toont alle 18 resultaten

Zwembad filterpompen worden gebruikt om het zwembadwater rond te circuleren en het hart van uw zwembad filterinstallatie.

Een goede zwembadpomp is onmisbaar voor kristal helder zwembadwater. Bij de keuze van uw zwembad pomp is het belangrijk om het juiste debiet te kiezen, de juiste aansluiting en liefs een pomp die zuinig en stil is.


Waarvoor dient een filterpomp

Om een zwembad proper te houden hoef je niet alleen met een schepnet of zwembadrobot te werken, maar ook met een filterinstallatie. Een filterinstallatie bestaat uit een zandfilter en een filterpomp. De filterpomp is een zelfaanzuigende pomp die het zwembadwater rondpompt in het zwembad en de zwembadinstallatie.

Hoe installeer ik een filter pomp

Schema-Algemeen-Filtratie-Zwembad

Filter en filterpomp installatie schema

Een zwembad filterpomp dient vóór de zandfilter (glasfilter) geplaatst te worden. De aanzuig leiding(en) worden vooraan gekoppeld aan de filter pomp. De uitgang van de pomp (bovenaan) wordt dan in verbinding gebracht met de zesweg kraan of automatische spoelklep. 

Veel gestelde vragen over filterpompen

Je kan niet zomaar gelijk welke filterpomp aan een installatie monteren. Je hoeft rekening te houden met:

 • het volume van het zwembad : volume/4 is het debiet van de pomp voor het zwembad
 • elektrische aansluiting : 220V (standaard) of 380V (drijfkracht)
 • afstand tussen zwembad en installatie : indien meer dan 10m best een zwaardere pomp installeren
 • diameter van de leidingen
  • 38mm : tussen 5 & 10m³/h
  • 50mm : tussen 10 & 25m³/h
  • 63mm : tussen 25 & 45m³/
  • 90mm en meer voor grotere debieten

Het zwembad water moet een 3 tal keer de filter passeren per dag voor een perfect resultaat. 

REKENVOORBEELD filterpomp berekening

zwembad 50m³ = 150m³/10h per dag filteren = 15m³/h

Dus voor een zwembad van 50m³ hebt u een zwembadpomp nodig die 15m³/h pompt.

Wanneer u opteert voor een vast debiet dan komt er een vast hoeveelheid water door de filterinstallatie. Hoe groter uw zwembad hoe krachtiger de filterpomp dient te zijn om het water voldoende te filteren.

Wanneer U een te lichte filterpomp aansluit dan hoeft hij meer te werken (hoger energieverbruik). We raden aan om zeker en vast een filterpomp aan te sluiten die overeenkomt met het volume van uw zwembad.

Verschil variabele snelheid pomp VS filterpomp met vaste snelheid/debiet

Wanneer U kiest voor een frequentie gestuurde filterpomp (variabel debiet) dan kan U die pomp continue laten draaien op een lager frequentie die zorgt voor een lagere energieverbruik.

De aankoop is wat duurder dan een vast debiet gestuurde pomp maar na 3 seizoenen heb je die gemakkelijk terug verdiend via uw energieverbruik. De energiezuinige zwembadpompen zijn de nieuwe standaard voor de goed werkende zuinige zwembad filterinstallaties.

Een bijkomend voordeel van frequentie gestuurde toestellen is het geluid dat ze produceren in werking. Wanneer de technische ruimte dicht bij het zwembad is of de technieken voorzien worden in de kelder is het opportuun om voor een variabele snelheidspomp te kiezen deze maken veel mindere lawaai.

Iedere filterpomp die wij aanbieden is voorzien van een filtermand. Dit is een eerste buffer waar je de bladeren en ander vuil kan uithalen. De filtermand van een zwembadpomp kan u best regelmatig schoonmaken.

Handig is het gebruik van NETSKIM. Deze netjes vang reeds veel drijvend vuil op in de skimmermand.

Ook een zwembadrobot kan hierbij helpen. Deze automatische zwembad stofzuiger heeft een filter. Hierdoor is het meest vuil uit het zwembad reeds verdwenen. Dit zorgt er voor dat de filterpomp minder wordt belast.