Autom. waterbehandeling

Automatische zwembad waterbehandeling systemen op basis van chloor en zuur dosering, zoutelectrolyse systemen voor kleine en grote private zwembaden en binnenzwembaden. Ook eenvoudige doorstroom systemen (chlorinator).


Automatische zwembad waterbehandeling systemen

Deze automatische zwembad waterbehandeling systemen zorgen voor een zeer groot gebruiksgemak. Open uw zwembad en zwem, zonder u zorgen te moeten maken over de waterkwaliteit van uw zwembad. Er bestaan eenvoudige doorstroom doseer systemen voor om en bij de 160€ en we bieden ook professionele doseersystemen voor publieke zwembaden aan.

Geautomatiseerde zwembad waterbehandeling systemen doseren vloeibaar chloor en vloeibaar pH min. Hierbij is ook de meting automatisch. Daardoor is de waterkwaliteit steeds top.

Automatische chloor en zuur dosering

Automatische chloor en zuur dosering

De meest geplaatste zwembad waterbehandeling systemen, doseren via doseerpompen automatische chloor (vloeibare chloor - chloorstabil) en vloeibare pH min (zwavelzuur). Er is al een goed en betrouwbaar systeem van HANNA vanaf  1600€. Ook hebben we professionele doseersystemen voor publieke zwembaden. De goedkopere systemen meten de RX (redox waarde) de systemen voor publieke waterbehandeling meten vrij chloor

LEESTIP : Het gemak van een automatische zwembad waterbehandeling

ZOUtelectrolyse

In private zwembaden wordt heel veel gewerkt met zoutelectrolyse omwille van het gebruiksgemak en het ontbreken van het risico met gevaarlijke zwembadproducten (chloor - zuur). Zoutelectrolyse is een waterbehandeling systeem voor zwembaden die zachter is voor de huid en geen vervelende chloorgeur veroorzaakt.

Nature 2 minerale waterbehandeling

De Zodiac Nature 2 zwembadwaterbehandeling is ideaal voor kleinere zwembaden, opbouwbaden of inbouwzwembaden. Echter is dit systeem spijtig genoeg niet meer beschikbaar. Deze minerale waterbehandeling is de eerste stap in de automatisatie van de water behandeling van het zwembad. De Nature 2 zorgt voor een lager chloor verbruik en zorgt voor extra aangenaam zwembadwater.

Een alternatief is de Hayward chloordispensor en het gebruik van MTF 5 in 1 chloortabletten.

Onderdelen voor waterbehandeling

Alle onderdelen voor de automatische zwembad waterbehandeling systemen kopen via onze shop. Chloor en zuur injectoren, de doseerslang, onderdelen voor de doseerpompen of aanzuiglansen met niveau meting.

Door de dosering van vloeibaar chloor en vloeibaar zuur geraken onderdelen snel  aangetast. Deze chemische producten zijn zeer hoog geconcentreerd. Hierdoor verslijten de injectoren en doseerleidingen van de doseerpompen snel.

Waarom automatische waterbehandeling?

  • Automatische bijsturing van de belangrijkste water parameters
  • Neemt een deel van de zorgen weg
  • Ideale chloor en pH waarde, geen irritaties of geurhinder
  • Constante pH & Chloor waarde, geen schommelingen
  • Meting is direct af te lezen, geen gepruts met teststrips
  • De enige zorg is op tijd de bidon te vervangen

Automatisch zwembad doseersysteem doseren automatisch vloeibaar chloor en vloeibaar pH min. Echter is dit niet alles. Bijkomend meten deze automatische systemen  ook de pH en chloor (redox) waarde. Op deze manier kent u exact de kwaliteit van het zwembadwater.

Onderhoud van een automatische zwembad doseersysteem

Voor iedere type van automatische waterbehandeling zijn er elementen die onderhoud nodig hebben. Het is voornamelijk zaak om zeker tijdig een visuele inspectie te doen op je filter- en waterbehandeling installatie.

Controleer regelmatig de meetwaarden

Zijn de weergegeven waardes (voornamelijk pH & Redox/chloor) nog steeds goed? Indien de waardes ver afwijken van de streefwaarde kijk je eerst best na of de bidons nog vloeibare chemicaliën bevatten. Indien deze leeg zijn vervang je met een andere bidon. Vloeibaar chloor verbruikt vrij snel. hou rekening met een verbruik van 5 tot 7 bussen per zomerseizoen voor een zwembad van 50m³.

Voor zoutelektrolyse of hydrolyse kan een te lage chloor/redox wijzen op een tekort aan zout in het water of aanslag op de cel. Na 3 à 5 jaar kan de cel ook zijn aantal branduren bereikt hebben en dien je deze te vervangen.

Onderhoud van elektrolyse systemen voor zwembaden

Bij deze elektrolyse/hydrolyse systemen is het aangeraden om minstens 1x per jaar de cel na te zien. Indien deze aangeslagen is dien je deze te reinigen.

Als zowel de bidons volledig vol zijn en de oorzaak niet gevonden kan worden bij de cel (hydrolyse/elektrolyse waterbehandeling) dan is het best om de meetsondes van je systeem na te zien. Bij een standaard opstart/onderhoud zal men de sondes nazien en ijken. Indien de waardes teveel afwijken van de ijking dan wijst dit erop dat de sonde vervangen moet worden. De gemiddelde levensduur van een sonde is 1 à 2 zwembadseizoenen.

Meest voorkomende onderdelen om te vervangen

Verder bevatten de meeste automatische doseersystemen enkele slijtage onderdelen die een jaarlijks nazicht vragen en indien nodig jaarlijks vervangen moeten worden. bv. injectoren, peristaltische slang of rotor.

Injectoren kunnen kristalliseren door gebruik van vloeibaar chloor. Waardoor de chemicaliën niet meer tot in de leiding geraken. Bewegende onderdelen zoals de peristaltische slangen en de rotor zijn gevoelig om te scheuren. Hierbij vervalt het peristaltisch effect waardoor er geen chloor of pH- meer opgezogen zal worden vanuit de bidon.