Zoutelectrolyse

Toont alle 7 resultaten

Zoutelectrolyse zwembadwaterbehandeling voor het automatisch behandelen en zuiver maken van uw zwembadwater met zout.


Zoutelectrolyse is het ideale alternatief zonder chloor

Voor mensen die een alternatief voor zoeken voor het ontsmetten van hun zwembadwater is zoutelektrolyse snel de eerste keuze na chloordosering. Er bestaan verschillende manieren om uw bad te ontsmetten via elektrolyse. De meest voorkomende zoutwater behandeling is een electrolyse waarbij het zout rechtstreeks wordt toegevoegd aan het zwembadwater.

Bent u op zoek naar zwembadzout?

Van goedkope tot professionele zoutwater elektrolyse

 

Van goedkope tot professionele zoutwater elektrolyse

 • Er zijn eenvoudige zoutelectrolyse systemen voor het ontsmetten van het zwembadwater voor minder dan 1000€. Deze eenvoudige systemen zijn meestal plug and play. Deze waterbehandeling systemen hebben geen online controle van de waterkwaliteit. Het elektrolyse toestel kan u regelen door een hogere of lagere stand te selecteren. Deze methode is vrij rudimentair. Dit kan soms problemen veroorzaken van corrosie of verkleuring van de liner.

 

AANDACHT! De garantie van de liner (PVC liner type Alkorplan of coatflex) komt soms te vervallen bij sommige eenvoudige systemen.

 • De professionelere systemen meten en controleren online (in de leiding - continue) de waterkwaliteit,  de zuurtegraad en de redox-waarde. Zijn deze te laag of te hoog dan zullen deze zoutelektrolyse apparaten producten doseren of chloor aanmaken via de electrolyse cel. Bij deze systemen is het nog steeds noodzakelijk om zout toe te voegen aan het zwembadwater.
 • Het alternatief voor zwembad elektrolyse systemen met zoutwater zijn de systemen met een zoutvat of een elektrolyt. In binnenzwembaden zal met steeds met dit type waterbehandeling werken. Ook in publieke zwembaden worden deze zwembadwaterbehandeling systemen toegepast.

Voorbeelden zwembadwater elektrolyse systemen:

Hoe werkt een zoutelektrolyse?

Hierbij word het zwembad gebruikt om het zout op te lossen en door de elektrolysecel te voeren. Het klinkt misschien raar om rechtstreeks zout aan uw zwembadwater toe te voegen maar de benodigde hoeveelheid  (gemiddeld 3-5g/L) is zo laag dat u er amper iets van zal ondervinden. Enkel metalen die in het zwembad aanwezig zijn zullen hier last van ondervinden, in de vorm van roestvorming. Er zijn ook systemen die werken met LAGE ZOUTCONCENTRATIE zoals bv de Aquarite PRO LS (low salt). Met dit systeem is het probleem van corrosie tot het minimum herleid.

Een andere manier is om het zout op te lossen in een apart compartiment en die oplossing door een elektrolysecel te voeren. Het voordeel hiervan is dat er op geen enkel moment zout in het zwembadwater zal terechtkomen en u zo het corrosieprobleem oplost.

Aangeraden wordt om de zoutelektrolyse te combineren met een automatische waterbehandeling. Meestal is dat standaard geïntegreerd in de elektrolyse maar er bestaan systemen waar dit niet het geval is.

Zoutelectrolyse werking

Wat zijn de voordelen van een zoutelektrolyse voor zwembad?

 • geen gevaarlijke  zwembadproducten zoals vloeibare chloor of zuur
 • eenvoudig - eenmaal zout in het zwembad geen werk meer
 • goedkoop - werkt met zout (hou wel rekening met een hoger elektriciteit verbruik)
 • zachter voor de huid - zoutwater droogt de huid minder uit dan bv. chloorwater

Zijn er nadelen?

 • het zoutwater is corrosief voor metalen
 • goedkopere systemen kan u niet nauwkeurig regelen
 • meetsondes zijn duurder dan de standaard electrodes
 • de beste, meest performante systemen (Ospa chlorozon, Sopra soprazon en de Aprui E) zijn duur

Is het eenvoudig te onderhouden?

Een zoutelectrolyse kopen en zalf installeren? Dat kan als u handig bent en iets kent van elektriciteit en chemie. De handleiding van de eenvoudigste systemen zijn heel duidelijk. Het onderhoud kan u ook zelf. Voor het ijken van de sondes of eventuele service kan u ook bij ons terecht.

Al bij Al zijn dit eenvoudige systemen zonder al te veel onderhoud!

Type zoutelektrolyse systemen

Tegenwoordig zijn elektrolysesystemen & hydrolyse systemen zo ontwikkeld dat ze met lage zoutgehaltes gaan werken. Wij maken een onderscheid in drie type systemen.

 1. Klassieke zout elektrolysesystemen die werken met 3.2g/L
 2. Low Salt varianten die werken met 1.5g/L
 3. Hydrolyse systemen die werken met < 1g/L