Buitendouches alle informatie en FAQ's.

Buiten douches voor aan het zwembad, poolhouse of jacuzzi

Tuindouche

Een buiten douche in de tuin zorgt ervoor dat er minder vuil, zoals gras in het water terecht komt. Wanneer je voor het zwemmen steeds een korte douche neemt, wordt het eerste vuil steeds van je lichaam afgespoeld.

Een buiten douche is zowel handig voor de zwembadfiltering als aangenaam voor de zwemmer. Het zorgt er ook zo voor dat u minder zwembad chloor nodig hebt om het zwembadwater te ontsmetten.

Ook na het zwemmen is het handig om even het chloorwater of zwembadwater met zout af te spoelen.

Wanneer je de buitendouche in de buurt van het poolhouse plaatst is het mogelijk om ook met warm water te werken. Is het enkel de bedoeling in de zomer eens te kunnen verfrissen dan is de handige op te bergen tuindouche een goed idee. Deze tuindouches voor in de tuin zijn heel eenvoudig aan te sluiten met een tuinslang koppeling.

Een tuindouche is verfrissing in de tuin in 1 – 2 – 3

Het grote voordeel van een douche in de tuin is de eenvoudige aansluiting. Je kan het met een tuinslang koppeling aansluiten en dus kan u de douche plaatsen waar u wenst. In het gras, aan het zwembad, naast onze spa baden of bv aan het poolhouse. Deze douches gebruik je dus werkelijk in 1 – 2 – 3.

Veel gestelde vragen over tuindouches

Er zijn 3 manieren met een grond pin of een verzwaarde voet.

  • De eerste manier zijn tuindouches voorzien van een grond pin om hem vast te maken in het gras of de aarde.
  • Een tweede manier is met anker bouten in de terrastegel of een stuk beton
  • 3de, andere tuindouches hebben dan weer een zware ronde of vierkante voet.
Grondpin Outdoor shower Excel
Vloerbevestiging zwarte buitendouche
Cascade-trade-winds-verzwaarde-voet

Bij de douches van Tradewinds is dit bv in hout met groeven tussen zoals de Trade Winds Cascade of de Trade Winds Show’r. Zo sta je niet met uw voeten in de modder en kan het water netjes weglopen tussen je tenen en de houten planken, heel handig. Een tip hierbij is het gebruik van een grindbak onder de douche om het water netjes in de grond te laten sijpelen.

Er zijn 3 methodes om uw tuin douche vorstvrij te houden tijdens de winter.

  • Opbergen, dit kan met een lichte douche die eenvoudig verplaatst kan worden zoals bv de ZEE Levantine.
  • De douche voorzien van een vorstbeveiliging zoals bij de JEE-O All weather frost free bij de Original design douche.
  • De laatste methode om uw douche te beschermen tegen vorst beschadiging is het water er uit halen door ze leeg te laten lopen. Dit is heel gelijkaardig zoals u moet doen met kraantjes of bv een tuin beregening. Door de kraantjes op te zetten en de aansluiting achteraan aan de douche vrij te maken kan de douche leeglopen. Als er geen water meer in de douche zit kan ze niet stukvriezen.

U kan op 3 manieren warm water bekomen in een douche in de tuin.

  1. Aan de hand van een aansluiting van WARM en KOUD water en een mengkraan op de douche
  2. Met een waterreservoir IN de douche die opwarmt door de ZON
  3. Via een thermostaatmenger die vooraf gemengd water met bv een temperatuur van 30°C naar de douche stuurt

Het lijkt evident, zoals bij een douche in de badkamer, kan u ook op heel wat douches voor buiten ook warm en koud water aansluiten. Echter, warm water tot aan de douche krijgen is daarentegen niet zo eenvoudig. Doorgaans kan dit met een dubbelwandige geïsoleerde sanitaire leiding tot aan de douche. Als deze leiding vertrekt vanuit de woning is dit niet eenvoudig. Vertrekt de leiding bv vanuit een poolhouse kan dit soms eenvoudiger en over een kortere afstand. In dat geval kan u dus het warme sanitaire water gebruiken, opgewarmd met de boiler.

De 2 de mogelijkheid is een heel stuk eenvoudiger om aan te sluiten. Eigenlijk hoeft u ENKEL koud water te voorzien in de buurt van de de douche. Van het aftappunt tot aan de douche kan u met een stukje tuinslang werken. De aansluiting kan in dat geval met een tuinslang koppeling.  Het water in het zwart reservoir warmt op door de opwarming van met de zon. Zorg er in dit geval voor dat de douche in de zon staat. Zo haal je het grootste rendement. Een alternatieve DIY oplossing is een stuk zwarte socarex buis tussen bv de beplanting. In deze leiding zal het water opwarmen ook door de zon. Dit kan u dan aansluiting op de douche ter hoogte van het aansluitpunt voor het warm water.

Als laatste mogelijkheid kan je werken met een thermostaat menger. Dit is een mengkraan die de loodgieter in de woning of het poolhouse kan plaatsen. Deze menger zal het koude en warme water mengen tot een welbepaalde temperatuur. Dit “lauw” water van bv 30°C kan u dan tot aan de tuindouche brengen. U kan de temperatuur in dit geval niet regelen maar hebt wel steeds lauw water i.p.v. koud water.

Er zijn 2 soorten aansluiting voor de tuindouches. De courante aansluiting van de douche gebeurt met een tuinslang koppeling.Deze aansluiting is PLUG & PLAY en super eenvoudig. Als 2de methode zijn er daarnaast douches voor buiten met een aansluiting met schroefdraad.

Wanneer de aansluiting met schroefdraad in een duimmaat is, is er een aansluitbox meegeleverd bij de douche zoals bij de JEE-O douches of de AQT Zwarte buitendouche.

De box plaatst u in de beton of verharding waar de douche komt. Daarna kan u bij de installatie het warme en koude water aankoppelen. De koppeling is zoals een normale sanitaire aansluiting in een Duimse schroefdraad maat, 1/2″ (Halve duim). Daarin heeft een draadmaat van 1 duim (buitendraad) een buitendiameter van 33,25 mm en een kerndiameter van 30,29 mm. Voor 3/4 duims is dat resp. 26,44 en 24,12 mm. Voor 1/2 duims is dat 20,96 en 18,63 mm. (Duim draadmaat Wiki)

Bij de tuindouches zitten steeds duidelijke en overzichtelijke installatie handleidingen.

Tuinslang koppeling aansluiting Showr
Solar buitendouche aansluiting
Serpentine tuindouche 10

Ja, zwarte douches voor in de tuin, op terras of aan het poolhouse zijn toch wel een trend. 1 van de eerste douches met een zwarte coating was waarschijnlijk de JEE-O Soho douche. Vrij snel, reeds in 2012, kwam het volgens ons iconische merk op de markt ZEE. Met hun volledig herdachte tuinslangen en tuin douches in toen nog 4 kleuren, wit, zwart, fusha en groen waren een instant hit. Ondertussen zijn de zwarte douches en de witte douches nog courant. De andere kleuren zijn ondertussen uit het assortiment verdwenen.

Een andere mooie designdouche in het zwart is de AQT Zwarte buitendouche. Dit is onze meest verkochte zwarte buiten douche.

Ook de Solardouches zijn meestal zwarte douches. We hebben een aparte productcategorie met onze Solardouches.

Hierbij een overzicht van de zwarte douches

De prijs van een douche voor in de tuin start vanaf 50€ voor bv een tuindouche van Gardena met een graspiket. Dit is het eenvoudigste modelletje die u typisch kan vinden in grootwarenhuizen of doe-het-zelf- en tuin – centra.

Voor de tuindouches die worden aangesloten op de tuinslang is er geen installatie kost. Voor de douches die vast komen te staan op terras of bv aan een poolhouse moet u de installatie kost van de loodgieter bijtellen, wat we schatten op een 350€ incl. BTW

De aanvoerleiding vanuit het poolhouse of de technische ruimte van de woning kan ook oplopen en kost ongeveer 110€/lm (zonder de graafwerken om de leiding onder de grond te plaatsen).

Als u een vast buitendouche installeert op een terras, tel dan ook de doucheplaat mee +  het afvoergootje en afvoerleiding voor het water bij de kost voor de installatie. Dit is echter uitzonderlijk. Doorgaans kan het water van een buitendouche eenvoudig in de grond sijpelen en zijn hier verschillende eenvoudige oplossingen voor.

Je hoeft bij een tuin douche in de buitenlucht niet speciaal een afvoer voorzien. Het water uit de douche sijpelt in de grond, doorgaans ga je ook niet echt douchen met zeep of shampoo.

Heb je een vast gemonteerde outdoor douche die bv naast het poolhouse is geïnstalleerd met koud en warm water, waar u zich wel degelijk wil douchen en wassen? Dan is het toch aangewezen om een afvoer te voorzien in de terras om het overtollige vuile water af te voeren. Je kan ook werken met een waterdoorlatende kiezelbak.

Sommige buitendouches hebben een voet zoals de douches van Tradewinds. Die douches voor buiten kan je dan op de waterdoorlatende kiezelsteentjes plaatsen om zo het water te laten wegsijpelen in de grond.

KOOP hier uw douches als u er nog geen hebt.

Alle blogs over buitendouches

10 redenen waarom een buitendouche een aangename meerwaarde is in de tuin.

Leestijd : 3 minuten 24 seconden Douches voor in de tuin krijgen al jaar en...

Lees meer
Een tuindouche… Zo zorg je dat je de ideale keuze maakt!

Bij het aanschaffen van een tuindouche komt een hoop kijken. Naast de beslissing voor welk...

Lees meer

Alle video's over tuin - en buiten douches