Zwembad filtratietijd regeling

Zwembad filtratietijd regeling

Een intelligente filtratietijd regeling  zorgt voor een hygiënische zwembad water kwaliteit, de helderheid en de temperatuur. Dit alles met een zo laag mogelijk energie verbruik en eenvoudig in gebruik. Een goede afregeling van de filtertijd zal u heel wat kopzorgen besparen.

Zwembad filtertijd regeling – de uitdagingen

De uitdaging bestaat er in om de filterpomp net het aantal uren te laten werken die nodig zijn voor kristalhelder en hygiënisch zwembadwater, dit met de laagste mogelijke energie-kost. Het aantal uren circulatie moet voldoende zijn om de ingestelde zwembad water temperatuur te bekomen en te behouden.

 

Temperatuur afhankelijke filtratietijd

We hebben de filtratie tijd van onze zwembadpomp afhankelijk gemaakt van de temperatuur van het zwembad water. Dit zorgt er voor dat wanneer het zwembadwater warmer is de pomp meer zal filteren om het snellere chloorverbruik bij te passen. Dit zorgt er voor dat het zwembadwater steeds het setpoint van de pH en RX (chloorwaarde) benaderd. Correcte pH waarde zorgt voor een goede werking van de chloor, correcte RX waarde zorgt voor een goede ontsmetting. Dit resulteert in kristalhelder zwembadwater.

Tijdens de winterperiode zal de circulatietijd zich aanpassen naar gelang de zwembadwater temperatuur zakt. Hoe lager de temperatuur, hoe kleiner het risico op bacteriën of algen.  Zakt de zwembadwater temperatuur onder de 5°C , dan zal de pomp automatisch continue werken. Dit voorkomt vorstschade.

 

Lager energieverbruik

Door de filtratietijd te koppelen aan de temperatuur van het water, zal de pomp sneller minder circuleren naar gelang de temperatuur zakt. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager elektriciteit verbruik. Zo zal het elektrisch verbruik van uw circulatiepomp bij 28°C 7% verminderen en bij 25°C zelfs 17%. Dit enkel en alleen door verlaagde filtratietijd, gerelateerd aan de temperatuur van het zwembadwater!

 

Helder zwembad water bij zomerse temperaturen

In de zomer zal ook de temperatuur van het zwembadwater stijgen, maar ook de afbraak van het chloor door de UV straling van de zon. Het zwembad zal ook meer gebruikt worden waardoor het rolluik dus langer open ligt en er een hoger verbruik is van chloor en een sterkere waterverdamping. Stijgt de filtratietijd niet, dan zal het filtersysteem moeite hebben om het zwembadwater helder te houden! De chloorpomp haalt het setpoint van de RX waarde niet meer (= te weinig chloor). Bacteriën en algen krijgen vrij spel en het zwembadwater wordt troebel of erger nog groen. Door de filtratietijd te koppelen aan de temperatuur van het zwembadwater en die te verhogen wanneer de temperatuur stijgt zijn we er in geslaagd om dit probleem te voorkomen. Bij stijgende temperatuur van het zwembadwater zal onze filterpomp langer filteren en zal het zwembadwater kristalhelder en hygiënisch blijven.

LEESTIP : Het ABC van zwembad onderhoud

Vorstbeveiliging

In de winterperiode bestaat het risico dat er vorstschade ontstaat aan de skimmers, leidingen, overloopgoot, buffertank of filterinstallatie. Om dit te voorkomen is onze stuurkast uitgerust met een vorst beveiling. Deze zal er voor zorgen dat de circulatiepomp 24/24 zal circuleren als de temperatuur van het zwembadwater zakt onder de 5°C. Zo zorg je enerzijds voor bewegend water die minder gemakkelijk vervriest en zal het water door de constante temperatuur onder de grond boven de 0°C blijven. De vorstbeveiliging is geïntegreerd in de filtratietijd regeling van onze zwembad stuurkast.

 

Lagere elektriciteit factuur met een frequentie gestuurde pomp

Sinds 2010 worden er meer en meer frequentiegestuurde zwembad pompen geplaatst. INTELLIFLO van Pentair was de eerste op de markt. Maar ondertussen hebben alle grote merken wel een VS (Variable Speed) pomp. Hayward met zijn TRISTAR VST en SPECK pompen met de BADU 90 Eco VS. Ook dit (jawel!) hebben we geïntegreerd in onze stuurkast. Onze filtratiepomp kan uitgerust worden met een frequentiesturing. Een frequentiegestuurd zwembadpomp zorgt voor een fixe energiebesparing van 60 – 80% op het electriciteitsverbruik van uw filtratiepomp.  De filtratiepomp is de grootste verbruiker van de filterinstallatie.

 

De prehistorie – zo gebeurde het vroeger

90% van de stuurkasten zijn echter nog uitgerust met analoge of digitale timers. Dit zorgt voor heel wat problemen. Zo is de instelling van een digitale timer geen sinecure en stopt de klok van de analoge timer als de elektriciteit wegvalt. Bijkomend moet u hierbij als klant aan alle voorgaande punten denken als u alles veilig en optimaal wil laten werken. Pomp continue laten filteren als er vorst dreigt, het aantal uren verhogen als het warm wordt, in de winterperiode het aantal uren verlagen, … De kans is vrij reëel dat u hopeloos achter de feiten aanholt.

Schrijf je in voor onze lifestyle nieuwsbrief en DOWNLOAD GRATIS onze LIFESTYLE GIDS! Laat je inspireren door nieuwe producten of geniet van onze promoties.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.