Zwembad klaar maken voor de eerste lentezon

Zwembad klaar maken

Uw zwembad klaar maken voor de eerste lentezon doe je best in maart. Wij hebben alle tips en advies verzameld in een overzichtelijke blog. Lees hier hoe u best te werk kan gaan en ontdek al onze tips. Zo is het zwembad klaar maken en helder maken snel gefikst.

Het weghalen van de winterbescherming van uw zwembad

Als u eind vorig jaar een bescherming hebt geplaatst over uw zwembad kan u dit best eerst weghalen. Een winternet zorgt voor bescherming van uw zwembad tegen blaren of ongedierte. Een winterzeil laat water door maar het vuil kan u hiermee tegenhouden.

Mocht u dit nog niet hebben is dit al een eerste TIP!

Een winter bache zorgt er immers voor dat u gespaard blijft van ontzettend veel poetswerk. Komen er blaren en dieren in het zwembad zal u toch behoorlijk wat werk hebben om het zwembad klaar te maken.

LEESTIP : Winternet – een perfecte bescherming van uw zwembad in de winter

Haal alle vuil uit het zwembad

Met een schepnet kan u alle blaren en vuil uit het zwembad scheppen. De regel is dat hoe minder “vuil” organisch materiaal, hoe minder producten u zal nodig hebben om alles te ontsmetten en proper te maken. Na het wegnemen van het vuil kan u met een chloorshock en flocculant het groen zwembad terug helder maken.

Hierbij 5 korte tips:

 • Controleer uw pH waarde : 7,2 – 7,3
 • Doseer chloor en controleer de waarde : 0,5 – 1ppm – 750mv
 • Voeg vlokmiddel toe aan de skimmermand
 • Circuleer CONTINUE en backwash voldoende
 • Verhoog de temperatuur van de warmtepomp naar 28°C

De warmtepomp aansluiten

Als u vorig jaar goed het zwembad hebt afgesloten dan werd de warmtepomp afgekoppeld en de by-pass dichtgezet. Sluit de koppelingen terug aan en zet de bypass terug open. Nu kan het water terug door deze zwembad warmtepomp stromen. In dit toestel zit een flow detector. Als deze detector een waterstroom detecteert zal de warmtepomp terug starten. Mogelijks hebt u de zekering uitgeschakeld, schakel deze terug in.

Warmtepomp by pass

Het is zinvol om de warmtepomp pas terug te laten warmen van zodra het buiten 15°C is. Vanaf deze temperatuur zal de zwembad verwarmings-pomp terug efficiënt werken.

Dit jaar hebben we een nieuwe warmtepomp in ons productengamma opgenomen, een FULL INVERTER warmtepomp met waanzinnig goede specificaties en bovenal fluisterstil. Hebt u nog geen verwarming of een verouderde pomp en wenst u efficiënter uw zwembad te verwarmen? Overweeg dan eens een vervanging.

==> Warmtepomp AQT Inverter

TIP : De efficiëntie van de warmtepomp wordt bepaald door de “lucht doorstroming” in het toestel. Daarom adviseren wij om de koelpaketten vrij te maken met een warmtepomp reiniger.

Het zwembad klaar maken met een zwembadrobot

Vanaf een temperatuur van 15°C kan u uw zwembadrobot het zwembad volledig proper laten poetsen. In deze robots voor zwembaden kan u meestal verschillende filters plaatsen. Bij de opstart en als er veel vuil in het zwembad ligt kan u een grove filter gebruiken, is het zwembad wat properder kan u overschakelen naar de fijne filtermand.

In onze shop kan u verschillende zwembadrobot filters aankopen. De automatische zwembadrobot maakt een groen zwembad helder en klaar. Zo is uw zwembad zomer klaar in No Time! Ook zal de wand worden geborsteld en de waterlijn. De poolrobot zal ook voor extra beweging in het water zorgen en zo de producten goed verdelen.

De nieuwste en strafste zwembad cleaner is de Hayward Aquavac 650. We hebben een demo toestel in onze zwembadwinkel en hieronder kan u enkel foto’s zien. Hier kan u hem bestellen : Hayward Aquavac 650

Hayward Aquavac 650
Hayward Aquavac 650

We schreven onlangs een blog over de nieuwe zwembadrobots, lees er hier alles over : De nieuwste zwembadcleaners van 2020

Kristalhelder water met nieuw filtermedia

Net voor het zwembadseizoen start is het, het ideale moment om uw zand in de zandfilter te vervangen. Een TIP is om het zand te vervangen door filterglas.

Zandfilter met Garo Filter Glas
Zandfilter met Garo filter glas

Filterglas heeft een aantal voordelen :

 • langere levensduur dan zand
 • betere filtratie dan zand
 • minder filtermateriaal nodig dan bij zand

Het beste glass filter materiaal voor zwembaden is AFM Filterglas. Dit werd uitvoerig getest en heeft ontzettend goede eigenschappen. Met deze filtermedia kan u uw zwembadwater kristal helder maken. Hieronder een video over het filtermateriaal. Op de website van Dryden Aqua kan u er alles over terugvinden.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Y4vJnijr9lw&feature=emb_logo

Zuiver zwembadwater met een automatische zwembad waterbehandeling

Wil u na vele jaren handmatig, eindelijk automatisch het zwembad klaar maken en zuiver? Met  een automatische chloor dosering kan je het zwembad chloor doseren of een elektrolyse kan dit automatisch. De meest geplaatste waterbehandeling systemen zijn nog steeds met automatische dosering van vloeibaar chloor en een pH correctie. Deze doseersystemen zijn eenvoudig, goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Voorbeelden hiervan zijn de Hanna Security Pool Plus en de Hayward Control Station. Deze laatste kan u zelfs 24/24 7 /7 opvolgen via een smartphone APP.

Een alternatief is de electrolyse van Oxilife. Een zeer betrouwbaar en efficiënte zwembad sturing en waterbehandeling. Het voordeel van dit systeem is het “zachtere” water en de lagere chloor concentratie.

Met een WIFI module is dit systeem ook van op afstand op te volgen. Bovendien kan u er ook uw lampen mee bedienen, de temperatuur regelen of bv de snelheid van uw circulatiepomp. De zwembad APP is alles omvattend.

Oxilife hydrolyse installatie

Groen zwembadwater klaar maken

Het kan gebeuren dat na de winter of bv na een hevig onweer uw zwembad helemaal groen is geworden. Over het algemeen is dit veroorzaakt door :

 • Een te laag chloorgehalte – doe een chloorshock en regel de chloor naar 1ppm
 • De pH waarde die niet correct is, dan werkt de chloor niet goed. probeer de zuurtegraad van uw zwembad te regelen op pH 7,2 -7,3
 • Te veel “vuil” in het zwembad, dit kunnen blaren zijn, stof of bv een dood dier.
 • Een te hoge cyaanzuur concentratie die de werking van de chloor gewoon blokkeert. Verdun het zwembadwater en voeg vers water toe. Gebruik NIET gestabiliseerd chloor van HTH.
 • De tijd dat uw pomp circuleer te weinig is, laat de filterpomp het zwembadwater continue filteren.

Voor een dit topic maakten wij een aparte pagina omdat dit een veel gestelde vraag is. Ontdek al onze tips en advies op deze pagina : Groen zwembadwater helder maken en houden.

 

Schrijf je in voor onze lifestyle nieuwsbrief en DOWNLOAD GRATIS onze LIFESTYLE GIDS! Laat je inspireren door nieuwe producten of geniet van onze promoties.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2-gedachten over "Zwembad klaar maken voor de eerste lentezon"

 1. Seys Véronique zegt:

  Goedemiddag,
  Ik zou graag een bestelling terug doen maar weet niet waar ik dat op je website terug vind ?
  Het water is groen en zou alles nodig hebben voor terug normaal zwemwater .
  Kunnen jullie dat terug vinden van mijn vorige bestellingen aub.

  Mvg
  Véronique @

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.